Selasa, 9 April 2024 | 8:30am

10 aktiviti bantu ibu bapa kanak-kanak ADHD, fokus 'gelombang' tenaga tanpa batasan

KANAK-KANAK menghidap Gangguan Kecelaruan Tumpuan dan Kelasakan (ADHD) sering kali mempunyai tenaga nampaknya tidak terbatas.

Justeru, aktiviti untuk kanak-kanak dengan ADHD pastinya perlu memberi tumpuan kepada gerakan, pembinaan kemahiran dan input sensori agar ia dapat membantu dalam mengarahkan tenaga mereka kepada sesuatu bermanfaat.

ADHD ialah gangguan neuroperkembangan membabitkan pelbagai pengalaman berkaitan dengan impulsiviti, hiperaktif dan kurang tumpuan, selain boleh bermaksud sesuatu yang berbeza bagi setiap kanak-kanak.

Kebanyakan kanak-kanak dengan ADHD mempunyai gejala utama hiperaktif/impulsif yang boleh mendorong mereka sentiasa bergerak dan bertukar dari satu aktiviti ke aktiviti lain.

Sebagai ibu bapa atau penjaga kanak-kanak dengan ADHD tentu sukar untuk mencari idea yang dapat menjadikan anak istimewa itu fokus kepada sesuatu aktiviti.

Sebenarnya, aktiviti untuk kanak-kanak dengan ADHD tidak perlu rumit. Pilihan yang ringkas boleh sama menariknya seperti cabaran besar.

Namun, satu petua dalam memilih aktiviti untuk kanak-kanak dengan ADHD yang dapat membantu adalah apabila mencadangkan aktiviti untuk mereka, ikuti apa disukai kanak-kanak sambil mengambil kira pembinaan kemahiran.

"Membabitkan kanak-kanak dan remaja dengan ADHD dalam aktiviti memenuhi keperluan serta pilihan unik mereka, boleh merangsang perkembangan dan meningkatkan kesejahteraan golongan itu," kata ahli psikologi klinikal berdaftar di Bee Cave, Texas, Dr Stephanie Palmer.

Beliau mengesyorkan aktiviti yang menggalakkan pergerakan fizikal, kemahiran organisasi dan membantu kanak-kanak mengembangkan pengurusan masa.

Sementara itu, Dr Tamara Soles, seorang ahli psikologi kanak-kanak dan pembimbing ibu bapa dari Montreal, Kanada, menambah bahawa menyertakan alam dan input sensori juga boleh membantu ibu bapa dalam memilih aktiviti bersesuaian.

Namun, harus diingat setiap kanak-kanak berbeza, malah pada peringkat perkembangan berbeza juga akan menunjukkan minat berlainan dalam aktiviti tertentu.

"Saya suka memperkenalkan permainan sensori kepada kanak-kanak terutama pada peringkat awal kerana ia membantu mereka untuk mengawal input sensori dan meningkatkan fokus," katanya.

Aktiviti sensori membabitkan menghidu, melihat, merasa, menyentuh dan mendengar. Idea untuk aktiviti sensori termasuk:

1. Bermain dengan adunan mainan atau tanah liat: Buat adunan mainan sendiri atau gunakan yang dibeli dari kedai untuk mencipta bentuk dan mempromosikan imaginasi.

2. Membentuk pasir kinetik: Sediakan meja dengan pasir kinetik untuk membina atau membentuk.

3. Melukis dengan jari: Berikan pelbagai warna dan kertas untuk mencipta karya seni.

4. Meneroka bekas sensori: Isikan tab dengan barang-barang berbeza warna, bentuk, dan tekstur untuk kanak-kanak menerokai.

5. Bermain dengan air: Isikan air ke dalam tab mandi untuk kanak-kanak bermain dengan mainan atau penanda berdasarkan air.

6. Melakukan pencarian harta karun alam: Mintalah kanak-kanak mencari item tertentu di luar rumah seperti batu, pokok atau haiwan.

7. Bermain di taman permainan: Galakkan kanak-kanak untuk bergoyang, memanjat dan meneroka.

8. Membantu di kebun: Biarkan kanak-kanak menggali tanah di kebun bersama anda atau membantu menanam biji dan pokok.

9. Mewarna yang beraroma: Gunakan penanda beraroma untuk membabitkan deria bau semasa mewarna.

10. Berjalan-jalan menikmati alam semula jadi: Libatkan kanak-kanak dengan dunia di sekeliling mereka dengan bertanya mengenai apa yang mereka lihat semasa berjalan.

Bagi sesetengah kanak-kanak dengan ADHD, gejala hiperaktif dan impulsif boleh mencipta keadaan tenaga dan gerakan berterusan.

Justeru, aktiviti untuk kanak-kanak dengan ADHD dapat menggalakkan pergerakan, pembinaan kemahiran dan rangsangan sensori dapat membantu mereka terbabit dengan cara menyokong pengurusan ADHD secara keseluruhan. - Healthline

Berita Harian X