Rabu, 6 March 2024 | 8:11am
Penyakit Alzheimer menyerupai kesesakan lalu lintas yang berterusan di bandar, seterusnya mengganggu komunikasi dan menyebabkan kekeliruan. - Foto hiasan
Penyakit Alzheimer menyerupai kesesakan lalu lintas yang berterusan di bandar, seterusnya mengganggu komunikasi dan menyebabkan kekeliruan. - Foto hiasan

Bantu pesakit Alzheimer kuatkan daya ingatan

PENYAKIT Alzheimer, iaitu gangguan neurodegeneratif yang meluas dan dikenali kerana menyebabkan hilang daya ingatan dan penurunan kognitif sering kali dikaitkan dengan proses penuaan.

Menurut Profesor Bioteknologi, Fakulti Kesihatan dan Sains Hayat, Inti International University, Prof Dr Wong Ling Shing, Malaysia bekerjasama dengan penyelidik dari Taiwan, Arab Saudi untuk menangani kompleksiti penyakit ini.

Bayangkan otak manusia sebagai bandar yang sesak, dan setiap neuron akan mewakili jalan yang sibuk.

Alzheimer boleh disamakan dengan kesesakan lalu lintas yang tidak dijangka dengan mengganggu kelancaran aliran maklumat di dalam bandar, sekali gus merosakkan struktur berkaitan memori.

Penyakit itu sering kali dikaitkan dengan terma penuaan serta meningkatkan kesukaran dalam mencari penawar.

Kajian yang bertajuk Persatuan Tiga Hala Autophagy, mTOR, dan Penyakit Alzheimer: Laluan Berpotensi Dalam Pembangunan Terapi Penyakit Alzheimer' menemui pendekatan baharu untuk menghalang perkembangan penyakit ini.

"Kami mengenal pasti dua komponen penting dalam perkembangan penyakit Alzheimer: sasaran mamalia rapamycin atau mTOR, berfungsi sebagai suis selular dan autophagy, iaitu satu proses yang bertanggungjawab untuk membersihkan otak.

Dr Wong Ling Shing
Dr Wong Ling Shing

Bagi pesakit Alzheimer, kedua-dua proses ini tidak berfungsi dan menyebabkan pengumpulan bahan berbahaya di dalam otak.

"Strategi kami membabitkan usaha penggabungan ubat untuk mengaktifkan pasroses pembersihan dan menghapuskan serpihan rosak daripada otak," katanya.

Memperlahankan perkembangan Alzheimer

Komponen penting dalam penyelidikan ini adalah Autophagy, iaitu kru pembersihan yang rajin dalam bandar yang sibuk di otak.

Bayangkan otak anda sebagai bandar dengan serpihan yang terkumpul telah menyebabkan kesesakan lalu lintas, sama seperti penyakit Alzheimer, maka Autophagy akan memainkan peranan sebagai kru pembersihan dengan membersihkan detritus bagi memastikan kelancaran laluan trafik saraf berkenaan.

Kajian ini juga berpusat pada mTOR, serupa dengan pusat kawalan selular yang mengawasi aktiviti selular dan memastikan fungsi yang betul sebagai tindak balas kepada isyarat alam sekitar.

Untuk definisi lebih mudah difahami, mTOR boleh disamakan dengan 'lampu isyarat' molekul.

Kadangkala, 'lampu isyarat' ini bertukar menjadi merah apabila ia tidak sepatutnya menyumbang kepada kesesakan lalu lintas yang berkaitan dengan perkembangan Alzheimer.

Pasukan penyelidikan Dr Ling Shing percaya bahawa dengan menghalang mTOR dan menukar 'lampu isyarat' kepada isyarat hijau boleh menjadi kunci untuk membersihkan dan melancarkan jalan saraf dalam memperlahankan Alzheimer.

"Penyakit Alzheimer menyerupai kesesakan lalu lintas yang berterusan di bandar, seterusnya mengganggu komunikasi dan menyebabkan kekeliruan.

"Penyelidikan kami ini dikhaskan untuk menemui penyelesaian dalam mengurangkan kesesakan lalu lintas dengan menawarkan strategi yang menjanjikan pengurangan kesan Alzheimer," kata Dr Ling Shing.

Ubat-ubatan terapi Alzheimer

Penyelidik sedang menyiasat ubat-ubatan yang mampu menindas mTOR yang berpotensi dalam memberi terapi kepada penyakit Alzheimer.

Sebagai contoh, rapamycin, iaitu perencat mTOR generasi pertama telah menunjukkan sifat neuroprotektif dalam pelbagai model.

Tambahan pula, ubat-ubatan yang mengaktifkan Autophagy, seperti rapalog dan rapamycin, mungkin menjumpai cara baharu untuk melindungi neuron dengan mengurangkan kesan berbahaya seperti salah gulung protein (proteopati).

"Ubat-ubatan ini boleh membuka jalan baru dalam perlindungan saraf, yang berpotensi mengurangkan keseriusan gejala dan meningkatkan kesejahteraan pesakit Alzheimer dan keluarga mereka," tegasnya.

Menurut Dr Ling Shing, hasil penyelidikan ini telah mengenal pasti satu laluan berpotensi dalam terapi Alzheimer dengan memahami interaksi kompleks antara Autophagy, mTOR dan Alzheimer.

Beliau percaya hasil kajian ini boleh memberi impak yang positif kepada kehidupan pesakit dan membentuk semula landskap rawatan Alzheimer.

Terdapat peningkatan yang ketara dalam kelaziman penyakit Alzheimer, yang menjadi kebimbangan utama bagi masyarakat.

Bagaimanapun, hasil penyelidikan terkini itu membawa harapan untuk pilihan rawatan yang inovatif dan berkesan.

Penemuan ini bukan sahaja menawarkan janji kepada individu dan keluarga yang terjejas oleh penyakit Alzheimer bahkan juga menandakan permulaan era baharu dalam sektor penjagaan kesihatan.

Beliau menyatakan impak sebenar penemuan mereka adalah signifikan.

Terdapat beberapa juta individu di seluruh dunia yang menghidap penyakit Alzheimer dan mereka mendapatkan pilihan rawatan yang terhad.

Oleh itu, mencari penyelesaian inovatif adalah sangat penting. Jika berjaya, strategi yang dicadangkan ini boleh membuka jalan kepada campur tangan terapeutik yang menawarkan harapan kepada mereka yang menghidap penyakit Alzheimer.

Berita Harian X