Sabtu, 27 Januari 2024 | 10:30am
Bakteria yang terdapat dalam yogurt serta makanan yang melalui proses penapaian boleh membantu badan menguruskan tekanan. - Foto hiasan
Bakteria yang terdapat dalam yogurt serta makanan yang melalui proses penapaian boleh membantu badan menguruskan tekanan. - Foto hiasan

Makan yogurt mampu cegah masalah kemurungan

APABILA berlakunya kemurungan, tekanan atau kebimbangan berlebihan, tiada siapa akan terfikir bahawa kebarangkalian ia berlaku mungkin disebabkan makanan yang diambil.

Namun, ada penyelidik beranggapan kunci kepada tahap kesihatan mental yang baik mungkin ada dalam usus atau dalam sarapan kegemaran anda.

Penyelidik dari Sekolah Perubatan Universiti Virginia, mendapati bahawa Lactobacillus iaitu bakteria yang terdapat dalam yogurt serta makanan yang melalui proses penapaian boleh membantu badan menguruskan tekanan serta mencegah kemurungan dan kebimbangan.

Penyelidik yang diketuai oleh UVA Alban Gaultier, memaklumkan penemuan itu membuka jalan untuk merawat kesihatan mental seseorang.

Kajian yang diterbitkan dalam jurnal Brain, Behavior and Immunity itu dilakukan terhadap tikus.

Badan kita dihuni oleh ribuan mikroorganisma yang secara kolektif dirujuk sebagai mikrobiota, ia penting untuk kesihatan dan kesejahteraan termasuk usus seseorang.

Pasukan UVA berkata, bahawa 'gangguan' kepada mikrobiota sama ada daripada penyakit, diet yang tidak betul, atau sebab lain menyumbang kepada banyak penyakit dan juga membantu merebakkan kanser.

Ini bermakna saintis kini melihat kepada usus sebagai alat untuk memerangi penyakit dan meningkatkan tahap kesihatan seseorang.

Mikroorganisma dalam usus pengaruhi kesihatan mental

Malah, terdapat juga kajian bagaimana mikroorganisma dalam usus boleh mempengaruhi kesihatan mental.

Disebabkan itu, Dr Gaultier dan pasukannya berusaha untuk memisahkan Lactobacillus daripada mikroorganisma lain dalam usus bagi menentukan peranannya - dengan penyelidikan terdahulu menunjukkan bahawa bakteria boleh mengembalikan kemurungan terhadap tikus makmal.

Penyelidikan baharu berusaha untuk memahami caranya

Dr Gaultier berkata: "Kami sedar daripada penyelidikan sebelum ini Lactobacillus bermanfaat dalam memperbaiki gangguan emosi dan hilang berikutan tekanan psikologi, tetapi sebab asas masih tidak jelas, terutama disebabkan oleh cabaran teknikal yang berkaitan dengan kajian mikrobiom."

Pasukan ini menggunakan koleksi bakteria, yang dikenali sebagai Altered Schaedler Flora, yang merangkumi dua strain Lactobacillus dan enam strain bakteria lain.

Pasukan itu menggunakan tikus yang sama ada mempunyai atau tidak mempunyai Lactobacillus dalam usus mereka.

Dengan menjalankan ujian tingkah laku dan mendedahkan mereka kepada pelbagai tekanan seperti tempat tidur lembap atau sangkar senget, penyelidik mendapati tikus yang tidak mempunyai bakteria menunjukkan lebih banyak tanda kebimbangan dan kemurungan.

Penyelidik turut memerhatikan bahawa memindahkan mikrobiota daripada tikus yang tertekan kepada tikus bebas kuman sudah cukup untuk mendorong tingkah laku kemurungan seperti kebimbangan.

Saintis dapat mengenal pasti Lactobacilli boleh mengekalkan tahap mediator imun, dipanggil interferon gamma, yang mengawal tindak balas badan terhadap tekanan dan membantu mengelakkan kemurungan.

Dr Gualtier menjelaskan: "Penemuan kami menerangkan cara Lactobacillus yang pemastautin usus mempengaruhi gangguan mood, dengan penalaan sistem imun.

"Penyelidikan kami boleh membuka jalan ke arah menemui terapeutik yang sangat diperlukan untuk masalah kebimbangan dan kemurungan."

Khasiat yogurt

Penyelidik Andrea R. Merchak menambah: "Dengan keputusan berkenaan, kami mempunyai alat baharu untuk mengoptimumkan pembangunan probiotik, yang membantu mempercepatkan penemuan untuk terapi baru.

Walaupun penemuan menunjukkan tidak semestinya makan yogurt boleh membantu orang ramai menguruskan kebimbangan atau mengatasi kemurungan, mereka mencadangkan bahawa bakteria yang terdapat dalam ruji sarapan pagi ini boleh digunakan sebagai alat untuk menguruskan kesihatan mental pada masa hadapan.

Pakar Pemakanan Sukan di Warrior, Jess Hillard, sebelum ini berkata berbuka puasa dengan yogurt boleh membantu anda berasa lebih kenyang dan tahan lebih lama serta mampu mengelakkan lonjakan gula dalam darah di kemudian hari.

Sementara itu, penyelidik dari Oregon State University, berkata memakan tenusu yang ditapai seperti yogurt boleh mengurangkan risiko kanser paru-paru yang boleh membawa maut. - Agensi

Berita Harian X