Selasa, 21 November 2023 | 8:31am
Masalah sendi tangan antara yang kerap dideritai individu akibat pelbagai aktiviti. - Foto hiasan
Masalah sendi tangan antara yang kerap dideritai individu akibat pelbagai aktiviti. - Foto hiasan

Pelbagai rawatan bantu legakan sendi tangan

ORANG ramai menggunakan tangan setiap hari untuk menyelesaikan tugas dan menjalani kehidupan mereka.

Apabila sendi di tangan menjadi kaku dan tegar untuk bergerak ia boleh melemahkan dan sukar untuk berfungsi. Ini boleh berlaku untuk orang yang mempunyai osteoarthritis tangan.

Mengikut data, lebih 500 juta orang di seluruh dunia atau tujuh peratus daripada populasi dunia menghidap osteoartritis, iaitu penyakit sendi degeneratif yang disebabkan oleh tisu-tisu pada sendi badan yang haus dari masa ke masa.

Osteoartritis ialah jenis arthritis yang paling biasa. Kini, tiada ubat, sebaliknya doktor menggunakan pelbagai rawatan untuk membantu melegakan simptom dan memastikan sendi merasa lega termasuk ubat-ubatan, terapi fizikal, pembedahan penggantian sendi dan pengubahsuaian gaya hidup.

Methotrexate bantu rawat arthritis

Kajian terbaharu diterbitkan dalam The LancetTrusted Source, mengkaji sejauh mana ubat methotrexate boleh membantu merawat osteoarthritis tangan.

Kajian mendapati peserta yang menerima methotrexate selama enam bulan mengalami peningkatan kesakitan yang sederhana.

Keputusan menunjukkan methotrexate, yang membantu dalam merawat jenis arthritis lain seperti psoriatik atau rheumatoid arthritis, boleh memberi manfaat kepada pesakit yang menghidap osteoarthritis tangan dan keradangan.

Apakah tanda-tanda osteoarthritis?

Osteoartritis ialah keadaan yang menjejaskan sendi badan. Antara anggota tubuh paling biasa berlaku adalah di tangan.

Orang yang menghidap osteoarthritis di tangan akan berdepan masalah pergerakan, bengkak pada sendi dan kesakitan.

Bengkak sendi atau sinovitis boleh menjadi sangat merisaukan.

Pakar reumatologi Kennedy Institute of Rheumatology, Dr Fiona E Watt, serta sebahagian daripada Kumpulan Penyelidikan Osteoartritis, Jabatan Imunologi dan Radang, Imperial College London, yang terbabit dalam kajian itu, menjelaskan kepada Medical News Today, bahawa osteoartritis tangan adalah bentuk artritis paling biasa yang menjejaskan tangan dan dikaitkan dengan beberapa keradangan pada lapisan sendi.

Menurutnya, ia juga dikenali sebagai keradangan sinovitis walaupun ini mungkin tidak ada sepanjang masa atau pada semua peringkat dalam keadaan tertentu.

Osteoartritis tangan dan bengkak sendi yang berkaitan boleh menjadi sukar untuk diurus dan dirawat.

Methotrexate, ubat paling biasa digunakan di seluruh dunia untuk merawat arthritis. - Gambar hiasan
Methotrexate, ubat paling biasa digunakan di seluruh dunia untuk merawat arthritis. - Gambar hiasan

"Penulis kajian ingin melihat sama ada ubat methotrexate mungkin berguna dalam membantu melegakan kesakitan dalam kalangan penghidap osteoarthritis tangan dan sinovitis.

"Methotrexate adalah rawatan biasa untuk jenis arthritis lain seperti arthritis rheumatoid," katanya.

Kajian keberkesanan methotrexate

Pengarah Pusat Penyelidikan Bioperubatan NIHR Leeds di United Kingdom (UK) dan pakar arthritis, Prof Philip Conaghan, yang turut terbabit dalam kajian itu, menjelaskan mengapa ubat ini biasanya tidak dianggap sebagai rawatan pertama untuk osteoarthritis.

"Methotrexate ialah ubat paling biasa yang digunakan di seluruh dunia untuk merawat arthritis, seperti arthritis rheumatoid atau arthritis psoriatik.

"Ia mempunyai pelbagai tindakan anti-radang. Oleh kerana keradangan dalam osteoarthritis tidak didorong terutamanya oleh sistem imun, masih belum jelas jika methotrexate akan berfungsi dalam osteoarthritis," katanya.

Pengarang kajian yang juga Ketua Unit Muskuloskeletal Universiti Monash dan Ketua Reumatologi Hospital Alfred, Prof Flavia Cicuttini, pula menjelaskan kesukaran mengenai pilihan rawatan untuk osteoarthritis tangan.

"Osteoartritis tangan adalah keadaan melumpuhkan yang menyebabkan kesakitan dan menjejaskan fungsi, menghalang aktiviti harian sukar memakai berpakaian dan makan sehingga mengurangkan kualiti hidup dengan ketara," katanya.

Untuk melihat keberkesanan methotrexate dalam meningkatkan kesakitan osteoarthritis tangan dengan sinovitis, penyelidik menjalankan kajian semasa.

Kajian itu adalah percubaan 'double-blind' dan rawak antara plasebo dan methotrexate membabitkan 97 peserta dalam analisis mereka.

Daripada jumlah ini, 50 peserta menerima methotrexate dan 47 menerima plasebo. Peserta mengambil plasebo atau methotrexate setiap minggu selama enam bulan.

Semua peserta mempunyai osteoarthritis tangan dan sinovitis seperti yang disahkan oleh MRI. Mereka mengecualikan peserta yang mempunyai jenis arthritis lain dan keadaan tertentu seperti kanser dan hepatitis B.

Kumpulan methotrexate mempunyai indeks jisim badan yang lebih tinggi sedikit daripada kumpulan plasebo. Selain daripada ini, kumpulan itu sangat serupa.

Penyelidik mendapati, kumpulan methotrexate mempunyai tahap kesakitan dan pengurangan kekakuan yang lebih tinggi daripada kumpulan plasebo.

Terdapat beberapa kejadian buruk yang dilaporkan dalam kedua-dua kumpulan, yang mungkin berkaitan dengan kajian ubat.

Walau bagaimanapun, secara keseluruhan, metotreksat diterima dengan baik.

Batasan kajian

Menurut Prof Conaghan, terdapat mekanisme yang boleh dipercayai untuk manfaat yang dilihat dalam kajian ini dan secara amnya, kajian itu direka dengan baik.

"Sebagai contoh, baik untuk melihat orang dikecualikan jika mereka mempunyai penunjuk ujian darah rheumatoid arthritis," katanya.

Sifat kajian ini membolehkan kawalan ketat dan risiko berat sebelah yang rendah. Walau apa pun, penyelidik masih mengakui beberapa batasan.

Pertama, tempoh intervensi hanya berlangsung selama enam bulan. Oleh itu, kajian masa depan boleh merangkumi masa susulan yang lebih lama.

Terdapat beberapa data yang hilang daripada beberapa peserta, menunjukkan keperluan untuk kajian dengan saiz sampel yang lebih besar. Penyelidik tidak melihat bagaimana methotrexate mempengaruhi perkembangan struktur.

Selain itu, ada kemungkinan kesan ubat itu dipandang remeh dalam kalangan sesetengah peserta, selain terdapat risiko rendah kalangan mereka.

Prof Cicuttini pula menyatakan bahawa mereka perlu menjalankan ujian lanjut untuk menentukan sama ada kesan methotrexate berlanjutan lebih lama daripada enam bulan, juga berapa lama kita perlu merawat pesakit, dan sama ada methotrexate mengurangkan kerosakan sendi pada pesakit dengan osteoarthritis tangan dan keradangan yang berkaitan.

Methotrexate perlu rawatan berkala

Hasilnya, Dr Watts dan Prof Conaghan, kedua-duanya menyatakan bahawa menggunakan methotrexate memerlukan pemantauan berkala.

"Methotrexate ialah ubat yang memerlukan pemantauan keselamatan ujian darah untuk tempoh terapi, jadi sebelum rawatan ini dilaksanakan, kami memerlukan laluan penjagaan yang sesuai untuk diwujudkan dan dibiayai dalam Perkhidmatan Kesihatan Kebangsaan (NHS) dan sistem penjagaan kesihatan lain ini tidak pada masa ini.

Langkah seterusnya akan menguji sama ada ubat ini berkesan dalam amalan, bersama atau sebagai tambahan kepada rawatan standard lain dan ini akan menjadi langkah seterusnya yang sangat penting," kata Dr Watts.

"Kerana osteoarthritis adalah masalah biasa, dan kerana methotrexate memerlukan pemantauan, termasuk ujian darah biasa (bermakna lebih banyak kerja untuk sistem kesihatan), saya fikir kita akan memerlukan percubaan kedua untuk mengesahkan penemuan dalam kajian Wang sebelum terdapat perubahan besar dalam amalan klinikal," kata Prof Conaghan. - Agensi

Berita Harian X