Sabtu, 3 Jun 2023 | 10:23am
Masalah kemurungan dideritai tanpa mengira usia dan jantina disebabkan pelbagai faktor. - Foto hiasan
Masalah kemurungan dideritai tanpa mengira usia dan jantina disebabkan pelbagai faktor. - Foto hiasan

Sedih, 'kekosongan' dan stres melampau mendorong masalah kemurungan

SESIAPA saja boleh mengalami masalah kemurungan tidak mengira usia, jantina atau bangsa malah kanak-kanak seawal usia lima tahun juga boleh mengalami kemurungan cuma simptom mereka berbeza daripada orang dewasa.

Bagaimanapun, mengikut kajian kejadian kemurungan dalam kalangan wanita lebih tinggi berbanding lelaki kerana mereka lebih bersikap tanggungjawab dan mengambil tahu setiap perkara secara mendalam.

Pesakit yang mengalami masalah kemurungan, iaitu antara isu kesihatan mental itu akan menyebabkan hilang keyakinan diri, berasa rendah diri serta hidup dalam dunia mereka sendiri.

Disebabkan itu, mereka perlu mendapatkan rawatan pakar selain ubat-ubatan bagi memastikan tiada sebarang kejadian tidak diingini berlaku.

Kemurungan bukan kelemahan peribadi tetapi penyakit yang menjejaskan otak yang memerlukan rawatan perubatan dengan segera.

Antara sebab wanita lebih kerap berdepan dengan kemurungan ialah perubahan peringkat hormon yang dialami sepanjang hidup mereka terutama selepas mengalami haid, hamil, selepas bersalin, pramenopaus dan putus haid.

Hormon dalam badan akan berubah sepanjang tempoh kehidupan dan wanita paling banyak mengalaminya.

Ia sedikit sebanyak memberi banyak tekanan dalam kehidupan seharian mereka.

Punca kemurungan

Tekanan atau stres melampau juga boleh mendorong ke arah kemurungan. Kadangkala murung boleh berlaku walaupun kehidupan individu berkenaan sihat dan normal.

Antara penyebab tekanan termasuk penat dalam usaha untuk mengimbangkan antara tugasan di rumah dan tempat kerja, mempunyai pekerjaan yang berat dan membebankan.

Pada tahun 2020, 452 kematian bunuh diri dilaporkan di Singapura dan 400 kes dilaporkan pada tahun 2019.
Pada tahun 2020, 452 kematian bunuh diri dilaporkan di Singapura dan 400 kes dilaporkan pada tahun 2019.

Selain itu, status ibu atau bapa tunggal, masalah kewangan serta perceraian ataupun kematian pasangan hidup turut menyumbang kepada kemurungan.

Oleh itu, keseimbangan dalam melakukan kerja harian amat perlu untuk mengelakkan tekanan dihadapi dan lakukan perkara itu setakat termampu.

Jangan memaksa diri melakukan perkara di luar kemampuan diri.

Namun begitu, penyakit kemurungan juga boleh diwarisi sekiranya ada sejarah kemurungan dalam keluarga.

Bagaimanapun, sekiranya mengamalkan gaya hidup sihat serta tidak terlalu bercita-cita tinggi hingga sukar digapai dan menyebabkan kekecewaan, maka ia satu cara hidup yang ringkas tanpa sebarang bebanan.

Malah, ramai beranggapan seseorang itu gila jika berjumpa pakar psikiatri walaupun sebenarnya banyak masalah mental yang tidak ada kaitan dengan gila dan tidak kurang juga yang menganggap kemurungan sebagai masalah biasa.

Faktor kemurungan boleh berpunca daripada pelbagai sebab seperti kematian anggota keluarga, putus kasih, perceraian, krisis ekonomi dan bebanan di tempat kerja serta akibat penyakit kronik.

Perubahan individu murung

Biasanya, pesakit yang mengalami masalah kemurungan akan hilang minat terhadap perkara yang menggembirakannya.

Mereka juga berasa tidak fokus, mengasingkan diri, hilang selera makan atau gangguan tidur dan kurang memberi tumpuan terhadap kerja.

Dianggarkan terdapat 300 jenis penyakit tergolong dalam penyakit psikologi dan kemurungan adalah satu cabang daripada penyakit jiwa.

Penyakit kemurungan boleh memberi kesan kepada tubuh dan kehidupan sosial penghidapnya kerana ia satu penyakit yang menyebabkan seseorang individu berada dalam keresahan dan kegelisahan secara berterusan tanpa sebarang sebab munasabah.

Malah, jika tidak ditangani secara rasional, masalah kemurungan ini boleh melarat kepada perkara lebih buruk hingga menjejaskan kesihatan diri individu itu sendiri.

Masalah kemurungan boleh melarat kepada perkara lebih buruk jika gagal diatasi segera. - Foto hiasan
Masalah kemurungan boleh melarat kepada perkara lebih buruk jika gagal diatasi segera. - Foto hiasan

Ia sebenarnya penyakit keempat di dunia yang paling berpotensi menyebabkan ketidakupayaan individu dari segi sosial kerana kebanyakan daripada penghidap masalah ini lebih gemar menyendiri tanpa bergaul dengan sesiapa.

Simptom kemurungan:

• Kesedihan atau 'kekosongan' perasaan yang berpanjangan.
• Hilang minat atau keseronokan terhadap hobi dan aktiviti lain yang biasanya mendatangkan keseronokan.
• Mudah berputus asa.
• Perasaan bersalah dan tidak berguna.
• Gangguan tidur, bangun terlalu awal atau berlebihan tidur.
• Hilang selera makan dan penurunan berat badan.
• Berperasaan hidup tidak berguna.
• Rasa tidak tenteram dan mudah marah.
• Kurang daya tumpuan, sukar membuat keputusan.

Antara tip mengelakkan masalah kemurungan:

• Amalkan gaya hidup sihat seperti bersenam secara teratur serta mengambil pemakanan seimbang.
• Dapatkan tidur mencukupi kerana tidur adalah elemen rehat paling penting untuk tubuh serta minda supaya dapat kembali bertenaga secara fizikal dan mental keesokan harinya.
• Elak bersendirian serta luangkan masa bersama keluarga.

Berita Harian X