Isnin, 5 Jun 2023 | 11:29am
Cef Tommy Choong menggunakan pengalaman dalam bidang kulinari mencipta masakan Kantonis dengan sentuhan moden
Cef Tommy Choong menggunakan pengalaman dalam bidang kulinari mencipta masakan Kantonis dengan sentuhan moden

Kembara kulinari masakan Kantonis

Cef eksekutif dan menu baharu membuka kepada kembara kulinari masakan Kantonis

Restoran Tao Chinese Cuisine di Hotel InterContinental Kuala Lumpur mengumumkan kedatangan Cef Eksekutif Masakan Cina terbaharunya, Tommy Choong, yang mencipta menu baharu yang mewah untuk restoran itu.

Cef Tommy Choong membawa bersama kepakaran kulinarinya hasil daripada pengalaman beliau di beberapa dapur berprestij di Malaysia dan luar negara.

Beliau dikenali dengan pendekatan berinovatif dan kreatif terhadap masakan Kantonis dengan sentuhan moden.

Menu baharu di Tao Chinese Cuisine menzahirkan minat Cef Tommy terhadap masakan Kantonis yang menampilkan pelbagai hidangan dengan rasa lebih ketara dan kompleks dari wilayah itu.

Setiap hidangan dicipta dengan teliti bagi memberikan rasa dan deria sesuatu yang istimewa, daripada hidangan Abalone & Treasure of The Sea yang berperisa, pilihan ayam dan daging dengan rasa tempatan, aneka nasi, mi dan pencuci mulut Kantonis.

"Saya amat teruja untuk menyertai pasukan di Tao Chinese Cuisine dan berpeluang berkongsi kecintaan saya terhadap masakan Kantonis bersama tetamu di Kuala Lumpur," kata Cef Tommy Choong.

"Sasaran saya dengan menu baharu ini adalah membuka perjalanan kulinari yang membawa tetamu mengembara melalui rasa dan kelazatan yang sentiasa diingati dengan kekayaan rasa masakan Kantonis." katanya.

Setiap hidangan dicipta dengan teliti bagi memberikan rasa dan deria sesuatu yang istimewa.
Setiap hidangan dicipta dengan teliti bagi memberikan rasa dan deria sesuatu yang istimewa.

Berikut adalah beberapa cadangan hidangan beliau:

Udang goreng dengan bijan, jeruk buah pala bersalut mayonis & telur ikan hitam (Wok-fried prawns with sesame, pickled nutmeg coated with mayonnaise dan black caviar)

* Ini masakan hebat sebenar yang menggabungkan rasa enak udang dengan rasa manis berketul bijan. Jeruk buah pala menambah rasa sedikit masam, dan telur ikan hitam melengkapkan ciri mewah dalam hidangan yang tampak hebat ini.

Tulang ikan rebus dengan abalon, cendawan buluh & kobis muda (double-boiled fish bone with abalone, bamboo pith dan baby cabbage)

* Hidangan ini meraikan keaslian masakan Kantonis dengan sup penuh rasa dan mengenyangkan yang dipadankan dengan rasa abalon, cendawan buluh dan kobis muda. Tulang ikan yang direbus dua kali menambah kepada tekstur dan rasa yang membangkitkan keinginan untuk menikmati hidangan.

Kekapis tumis sumbat dengan belacan dan pes truffle hitam (braised scallops stuffed with shrimp paste dan black truffle paste)

* Hidangan istimewa ini menggabungkan keenakan dan kelembutan rasa kekapis serta cetusan rasa tanah pes truffle hitam. Belacan pula menambah rasa pedas dan umami yang menyempurnakan ramuan lain dalam hidangan ini.

Filet kerapu stim dengan putih telur dan tobiko merah (Steamed grouper fillet with egg white dan red tobiko)

* Inilah hidangan yang membuka deria dan selera dengan filet kerapu lembut dipadankan dengan putih telur pekat dan tobiko merah. Hidangan ini sememangnya meraikan keenakan masakan Kantonis dengan rasa dan tekstur yang seimbang.

Tauhu tumis, asparagus cendawan sumbat dengan sos isi ketam putih telur (Braised homemade bean curd, asparagus stuffed bamboo pith with egg white crabmeat sauce)

* Sajian yang menjadi hidangan utama dengan kepingan tauhu buatan yang lembut dipadankan dengan kelazatan asparagus cendawan sumbat penuh rasa.

Sos isi ketam putih telur menambah kepada rasa yang lebih dalam dan savori, menyempurnakan semua ramuan dalam masakan ini.

Bihun Taiwan goreng dengan aneka makanan laut dan sos Lei Cha (Stir-fried Taiwanese rice vermicelli with assorted seafood dan 'Lei Cha' sauce)

* Antara hidangan Kantonis yang terkenal dengan rasa dan tekstur sejati. Makanan laut yang empuk dan penuh rasa dipadankan dengan sos Lei Cha bersavori untuk rasa lebih unggul, penambah selera hidangan.

Terletak di dalam hotel InterContinental Kuala Lumpur, restoran Tao Chinese Cuisine ialah tempat di mana tetamu boleh beristirahat daripada hiruk-pikuk kota.

Apabila tetamu meniti tangga marmar, mereka akan disambut dengan hiasan yang indah serta cahaya yang cerah, membuatkan mereka bagaikan berada di taman bunga.

Seperti namanya dalam bahasa Mandarin yang bermaksud buah pic, restoran Tao ini menampilkan panel kelopak pic yang menghiasi pintu masuk, koridor dan dalam restoran bagi menambahkan lagi seri suasana yang mengasyikkan.

Restoran Cina Mesra Muslim Terbaik 2022

Muncul sebagai pemenang kategori Restoran Cina Mesra Muslim Terbaik 2022 di Anugerah Industri Pelancongan Malaysia, keindahan restoran ini melangkaui gubahan bunga dengan paparan lampu LED pada siling yang melambangkan catan berus lukisan Cina.

Hiasan dalamannya pula mengetengahkan koleksi teko Cina yang masyhur, dipaparkan penuh seni di atas rak yang dibina khusus di sepanjang restoran ini.

Bagi mereka yang mencari ketenangan, restoran Tao menawarkan enam bilik makan peribadi serba mewah yang dinamakan sempena dinasti-dinasti Cina.

Ruang ini memberikan pengalaman menjamu selera yang lebih rapat dan selesa. Tetamu yang duduk akan dihidangkan dengan teh hitam Cina sebagai minuman selamat datang. Teh ini dikatakan amat baik untuk kulit.

"Kami berbangga untuk memperkenalkan Cef Tommy Choong dan menu terbaharu yang mewah kepada tetamu kami di Tao Chinese Cuisine," kata pengurus besar InterContinental Kuala Lumpur, Meera Raj.

"Kami percaya pendekatan berinovatif kepada masakan Kantonis dan suasana menarik restoran ini akan meningkatkan pengalaman menjamu selera dan mencipta kenangan indah kepada tetamu kami." katanya.

Berita Harian X