Selasa, 16 Januari 2024 | 7:57am
Anda harus miliki akaun LinkedIn untuk berhubung dan memanfaatkan perkongsian yang tersedia. - Foto hiasan
Anda harus miliki akaun LinkedIn untuk berhubung dan memanfaatkan perkongsian yang tersedia. - Foto hiasan

LinkedIn buka peluang bina rangkaian individu secara efektif

LinkedIn ialah sebuah direktori untuk profesional perniagaan yang kian meluas dengan lebih daripada 562 juta pengguna, 23 bahasa serta merentasi 200 negara dan wilayah di seluruh dunia pada ketika ini.

Sebagai pemilik perniagaan atau golongan profesional, anda harus memiliki akaun LinkedIn untuk berhubung dan memanfaatkan perkongsian yang tersedia.

Saiz platform yang luas

Dengan platform sebesar ini dan keupayaannya untuk membesarkan audiens yang relevan, soalan yang patut ditanyakan ialah "Adakah saya ketinggalan kerana tidak mempunyai LinkedIn?" berbanding "Perlukah saya membuka akaun LinkedIn?".

Mempertimbangkan untuk membuka akaun LinkedIn bukanlah sekadar mewujudkan profil maya anda. Saya mencadangkan agar anda memanfaatkan platform ini untuk belajar apa yang terkandung secara aktif dan pasif melalui platform ini.

Lakukan ini agar anda boleh berhubung dengan golongan yang relevan secara efektif, untuk berkongsi apa yang anda ketahui dan pelajar, menambah nilai setakat termampu, mencari peluang dan pekerjaan baharu serta bermacam-macam lagi.

Apakah yang perlu anda lakukan untuk mewujudkan profil LinkedIn yang berkesan? Terdapat tiga sebab:

● Untuk mendapat perhatian atas sebab yang betul oleh bakal majikan, rakan kongsi perniagaan, pelanggan dan prospek dalam industri anda;

● Untuk memanfaatkan platform ini bagi memperincikan tentang diri anda sebaiknya agar pembaca atau pengikut lebih memahami secara mendalam tentang diri anda, pengkhususan anda dan komitmen anda terhadap kerjaya anda;

● Untuk mewujudkan kredibiliti melalui kelayakan anda, jenama peribadi dan rangkaian yang telah anda bina di sini serta jenis kandungan yang anda bangunkan.

Hanya sehari diperlukan untuk memulakan dengan percuma

Salah satu ciri menarik tentang LinkedIn ialah ia percuma dan tidak memerlukan kos bagi membangunkan profil anda.

Jika anda telah meluangkan masa untuk menyediakan kejelasan tentang cara anda akan meletakkan diri anda dan menyediakan semua aset dan maklumat yang berkaitan, membangunkan profil itu boleh dicapai dalam masa sehari.

LinkedIn pada hari ini adalah jauh berbeza berbanding LinkedIn yang saya sertai semasa ia mula-mula dilancarkan.

Boleh berhubung dengan golongan yang relevan secara efektif untuk berkongsi pelbagai perkara. - Foto hiasan
Boleh berhubung dengan golongan yang relevan secara efektif untuk berkongsi pelbagai perkara. - Foto hiasan

Saya mencipta akaun saya pada 2007 dan aktif di platform sejak 13 tahun yang lalu. Saya melihat bagaimana LinkedIn berevolusi daripada bank resume dan tempat di mana orang ramai mencari pekerjaan baharu, kepada sebuah platform yang mewujudkan komuniti di sekeliling minat yang dikongsi dan membantu individu membina kepimpinan pemikiran di sekitar kerjaya mereka.

Peluang untuk membina rangkaian anda secara efektif

Dengan mengambil pendekatan digital, apa yang menarik tentang platform ini ialah LinkedIn menggabungkan beberapa unsur yang memudahkan anda membina rangkaian anda.

Terdapat sistem kalendar di dalamnya yang akan mengingatkan anda tentang hari lahir dan ulang tahun pekerjaan kenalan anda.

Anda juga akan mendapat pemberitahuan tentang pekerjaan baharu atau promosi yang diterima dalam rangkaian anda.

Anda mempunyai jenis buku alamat dengan butiran hubungan semua dalam rangkaian anda. Ini membantu anda mewujudkan lebih banyak sebab untuk berhubung, dan berhubung semula dengan orang lain.

Selain itu, anda mempunyai akses kepada sistem mesej dan platform penerbitan. Ini membolehkan pemimpin pemikiran - dan mana-mana ahli LinkedIn - berkongsi sumber yang mereka temui, menulis artikel dan mengulas pada artikel dan siaran orang lain dalam rangkaian mereka.

Semua ini boleh dikembangkan dengan lebih lanjut sekiranya anda mempunyai langganan berbayar. Anda boleh menapis carian anda dan menyimpan nota yang dilampirkan pada kenalan atau petunjuk.

Pembinaan rangkaian bermula dengan pembangunan profil yang jelas dan menarik. Ia kemudiannya diperkukuhkan dengan usaha jangkauan anda.

Jangkauan anda meningkatkan saiz rangkaian anda yang kemudiannya membolehkan anda mencari peranan baharu, orang baharu dan peluang baharu.

Setiap kenalan baharu yang dibangunkan membuka satu set sambungan baharu, mewujudkan kesan sokongan dalam aktiviti pembinaan rangkaian anda.

Berita Harian X