Jumaat, 30 September 2022 | 8:04am

Filem seram tempatan 'Don't Look at the Demon' berjaya masuk pasaran Amerika Utara - Zahidi

KUALA LUMPUR: Filem seram 'Don't Look at the Demon', filem Malaysia pertama memasuki pasaran Amerika Utara dilihat sebagai pembuka jalan untuk kejayaan dalam produksi tempatan masa depan, kata Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Zahidi Zainul Abidin.

Menaraf filem itu sembilan daripada 10, katanya, filem berkenaan yang diterajui oleh pengarah dan penerbit filem tempatan, Brando Lee, memberi peluang kepada penonton antarabangsa untuk mempelajari dan memahami budaya, tradisi dan tarikan pelancong di Malaysia.

"Sekarang kami telah memasuki pasaran Amerika Utara, kami boleh berusaha untuk mencapai tahap baharu dengan menyasarkan memburu anugerah seperti Oscar, Emmy, dan banyak lagi dalam masa terdekat," katanya selepas tayangan perdana filem itu di Pawagam DADI, Pavilion Kuala Lumpur, di sini, malam tadi.

Selain Lee, tayangan perdana itu turut dihadiri pelakon, Malin Crépin, kelahiran Sweden. yang membawakan watak 'Martha' dan pelakon tempatan Hafidzuddin Fazil memegang watak sebagai pelayan bar.

`Don't Look at the Demon', dengan bajet pembikinan hampir RM9 juta akan mula ditayangkan di pawagam di seluruh negara pada 6 Oktober ini dan sehari kemudian di lebih 250 pawagam di Amerika Utara.

Berdasarkan kisah sebenar, filem itu mengisahkan sekumpulan penyiasat paranormal Amerika Syarikat yang telah mengembara ke Bukit Fraser di Pahang untuk menyiasat kejadian ghaib di sebuah rumah yang dibina pada tahun 1970-an.– BERNAMA

Berita Harian X