Selasa, 16 Januari 2024 | 6:45pm
Hubungan jarak jauh ada kelebihan, kekurangan tersendiri. - Foto IG Amylea
Hubungan jarak jauh ada kelebihan, kekurangan tersendiri. - Foto IG Amylea

PJJ tak susah, Amylea, suami buat panggilan video setiap jam

KUALA LUMPUR: Penyanyi dan komposer, Amylea Azizan menyifatkan perhubungan jarak jauh atau PJJ bersama suaminya, Mohammad Aqbar atau Ash tidaklah susah seperti yang dibayangkan.

Amylea mendedahkan, dia dan suaminya yang juga seorang anggota bomba di Singapura itu sering membuat panggilan video setiap satu jam.

"Tak susah berjauhan, saya bersyukur, ada orang ambil masa yang lama untuk berjumpa, ada juga yang tiada cuti seperti bertugas di lautan.

"Ibu bapa saya juga pernah berjauhan demi kerja ketika saya masih kecil. Zaman itu lagi sukar sebab cuma ada telefon awam saja untuk berhubung.

"Sekarang saya tidak rasa ketinggalan sebab suami saya selalu buat panggilan video setiap jam kalau dia ada masa lapang," katanya.

Tambah pelantun lagu Kendati itu lagi, dia mengakui hubungan jarak jauh ada kelebihan dan kekurangannya yang tersendiri.

"Bila berjumpa selepas berjauhan, tiada benda remeh yang nak diperkatakan sebab kami saling menghargai masa bersama keluarga.

"Ibu saya pernah berkata kalau jumpa dekat-dekat pun boleh gaduh juga, jadi bosan. Tapi bila berjauhan ini ada kelebihan dan kekurangan tersendiri.

"Kekurangan dia sudah tentu akan rasa sedih, kami perlu bertahan tetapi demi rezeki kita cuma tawakal sahaja pada Tuhan. Kita perlu banyak berdoa," kongsinya.

Disoal adakah terdapat perancangan bagi mereka berdua untuk berhijrah ke Singapura atau Malaysia, ini jawapan Amylea.

"Topik ini perkara pertama yang kami bual daripada awal kami kenal.

"Sebenarnya kami cuma mahukan yang terbaik buat hidup kami. Kalau ada peluang di Malaysia, maka di sinilah. Begitu juga sebaliknya.

"Kami fikir Malaysia dengan Singapura tidaklah jauh sangat. Walaupun dekat, banyak perkara yang berbeza.

"Kami juga masih dalam fasa saling mengenal diri masing-masing, ia ibarat kami baru bercinta," ujarnya.

Untuk info, Amylea selamat bergelar isteri kepada pegawai bomba Singapura, Mohammad Aqbar Mohamad, 40, dengan sekali lafaz pada November lalu. - XTRA

Berita Harian X