Selasa, 18 April 2023 | 2:55pm
Puteri Sarah meminda beberapa terma dalam draf persetujuan yang dicapai menerusi satu pertemuan antara kedua pihak. - NSTP/Hazreen Mohamad
Puteri Sarah meminda beberapa terma dalam draf persetujuan yang dicapai menerusi satu pertemuan antara kedua pihak. - NSTP/Hazreen Mohamad

Nafkah anak, enggan tarik saman terhadap Ira punca tak bercerai

KUALA LUMPUR: Saman terhadap keluarga Ira Kazar enggan ditarik dan jumlah tuntutan nafkah anak daripada Puteri Sarah Liyana, 38, menjadi penghalang kepada suaminya, Syamsul Yusof, 39, melafazkan cerai ketika prosiding yang berlangsung di Mahkamah Rendah Syariah, di sini, hari ini.

Peguam syarie mewakili Syamsul, Mohd Azmi Rais memaklumkan, Puteri Sarah meminda beberapa terma dalam draf persetujuan yang dicapai menerusi satu pertemuan antara kedua pihak.

"Apabila diserahkan draf persetujuan, kami dapati terdapat perubahan antaranya Puteri Sarah masih ingin meneruskan tindakan saman terhadap Ira Kazar dan keluarganya.

"Puteri Sarah juga meminta jumlah mutaah tinggi yang tidak dapat dipersetujui oleh Syamsul. Bagaimanapun, kami ada mencadangkan beberapa terma lain, tetapi tidak dipersetujui.

"Jadi, dari segi penyelesaian tidak ada dan itu adalah punca kenapa kes ini masih berlanjutan," katanya ditemui selepas prosiding cerai pasangan itu di perkarangan Mahkamah Syariah Wilayah Persekutuan, di sini, hari ini.

Pada prosiding terdahulu, kemelut rumah tangga pasangan sensasi ini dijangka bakal berakhir apabila Syamsul setuju melafazkan talak terhadap isteri Puteri Sarah Liyana, hari ini.

Perkara itu disahkan oleh peguam syarie mewakili Puteri Sarah, Datuk Akberdin Abdul Kadir selepas prosiding sebutan kedua laporan Jawatankuasa Pendamai (JKP) di mahkamah sama pada 10 April lalu.

 Syamsul tidak mahu memberi sebarang komen, sebaliknya menyerahkan sepenuhnya kepada peguam untuk mengeluarkan kenyataan. - NSTP/Hazreen Mohamad
Syamsul tidak mahu memberi sebarang komen, sebaliknya menyerahkan sepenuhnya kepada peguam untuk mengeluarkan kenyataan. - NSTP/Hazreen Mohamad

Mahkamah menetapkan prosiding lafaz cerai dibuat hari ini selepas peguam syarie yang mewakili kedua-dua pihak memaklumkan terdapat perkembangan baharu dan penyelesaian.

Bagaimanapun, terma penyelesaian akan dimaklumkan pada tarikh tersebut yang mana ia akan direkodkan.

Antara terma penyelesaian yang dipersetujui ialah hadanah, nafkah anak, mutaah, nusyuz dan harta sepencarian.

Sementara itu, Syamsul tidak mahu memberi sebarang komen, sebaliknya menyerahkan sepenuhnya kepada peguam untuk mengeluarkan kenyataan.

"Apa yang terjadi hari ini itulah keputusannya. Saya hanya mengikut prosedur mahkamah. Saya reda dengan apa yang terjadi dan teruskan sahaja," kata Syamsul.

Berikutan tiada lafaz cerai daripada Syamsul, prosiding akan diteruskan dengan laporan Jawatankuasa Pendamai (JKP) di Hakim Syarie Akmaluddin Ilyas pada 25 Mei depan.

Puteri Sarah dan Syamsul mendirikan rumah tangga pada 8 Mac 2014 dan dikurniakan dua cahaya mata Syaikhul Islam, 6, dan Summayah, 4.

Berita Harian X