Isnin, 17 April 2023 | 2:02pm
Yeoh berkongsi foto ibunya, Janet memegang trofi Oscar pada hantaran Instagram (IG). Foto IG Michelle Yeoh
Yeoh berkongsi foto ibunya, Janet memegang trofi Oscar pada hantaran Instagram (IG). Foto IG Michelle Yeoh

Michelle Yeoh jumpa peminat di KL esok

KUALA LUMPUR: Seperti dijanjikan, bintang Asia pertama merangkul trofi Pelakon Wanita Terbaik, Anugerah Akademi (Oscar) Ke-95, Tan Sri Michelle Yeoh bakal meraikan kejayaan di pentas berprestij itu bersama peminat di pusat beli-belah, Pavilion Kuala Lumpur di sini, petang esok.

Bintang filem Everything Everywhere All At Once (EEAAO) itu bakal diraikan pada majlis istimewa buat kali pertama di Malaysia yang diberi nama, Pride of Malaysia Michelle Yeoh Homecoming Public Fan Meet dengan dilengkapi hamparan karpet merah terpanjang.

Yeoh meraih trofi Pelakon Wanita Terbaik melalui filem EEAAO pada Anugerah Akademi (Oscar), Mac lalu. Foto IG Michelle Yeoh
Yeoh meraih trofi Pelakon Wanita Terbaik melalui filem EEAAO pada Anugerah Akademi (Oscar), Mac lalu. Foto IG Michelle Yeoh

Sehubungan itu, peminat dipelawa menghadiri majlis yang bakal berlangsung di ruang legar utama pusat beli-belah terbabit, mulai jam 4 petang. Majlis itu dirancang bagi membolehkan Yeoh berkongsi kegembiraan dan meraikan kejayaan bersama peminatnya di Malaysia.

Yeoh, 61, anak jati Ipoh, Perak, mula mencipta nama menerusi filem terbitan Hong Kong pada era 1980-an.

Minggu lalu, Yeoh dilaporkan sudah kembali ke Malaysia dan menunjukkan kepada ibunya, Datin Janet Yeoh, 84, trofi Oscar dimenanginya itu.

Yeoh dilaporkan sangat gembira dapat berkongsi trofi itu dengan insan tersayang itu yang disifatkan tunjang terpenting kejayaannya sehingga sekarang.

Yeoh turut membawa trofi itu ke pusara bapanya, mendiang Datuk Yeoh Kian Teik. Yeoh pulang ke tanah air bagi menyambut ulang tahun ibunya, Janet yang sudah menjadi kepulangan wajib saban tahun.

Pada edisi ke-95 Oscar, Yeoh menewaskan empat calon hebat lain iaitu Andrea Riseborough yang membintangi filem To Leslie: Cate Blanchett (Tar); Michelle Williams (The Fabelmans) dan Ana de Armas (Blonde).

Terdahulu, menerusi watak Evelyn Quah Wang, Yeoh meraih kemenangan dalam kategori sama iaitu Pelakon Wanita Terbaik pada beberapa acara lain termasuk Anugerah Golden Globe Ke-80 dan Screen Actors Guild Awards (SAG) Ke-29.

Berita Harian X