Sabtu, 23 Julai 2022 | 1:29pm
Maria mengambil keputusan mengumumkan berita perceraian bersama Afdlin selepas tempoh edah selama tiga bulan tamat. - Foto IG Afdlin Shauki
Maria mengambil keputusan mengumumkan berita perceraian bersama Afdlin selepas tempoh edah selama tiga bulan tamat. - Foto IG Afdlin Shauki

Afdlin, isteri bercerai Ramadan lalu

KUALA LUMPUR: Isteri kepada pelakon, pengarah dan pelawak, Datuk Afdlin Shauki iaitu Datin Maria Christina Orow Abdullah mendedahkan ikatan perkahwinan mereka sudah terlerai, April lalu.

Berkongsi berita mengejutkan menerusi laman sosial, Instagram, Maria berkata, dia mengambil keputusan mengumumkannya selepas tempoh edah selama tiga bulan, tamat.

"Saya dan Afdlin membuat keputusan mengakhiri perkahwinan ini pada Ramadan lalu, hanya beberapa bulan sebelum genap usia perkahwinan 25 tahun.

"Keputusan dibuat dengan pantas kerana ia tidak dapat dielakkan lagi. Namun, kami tidak melihat ia sebagai satu yang memusnahkan atau refleksi kepada hubungan kami.

"Justeru, kami memaklumkan perkara ini selepas saya selesai menjalani tempoh edah," tulisnya.

Maria menjelaskan, mereka mengambil keputusan berpisah selepas hubungan mula bermasalah sejak pandemik COVID-19 lalu.

"Ketika tempoh pandemik, hidup kami mula berubah. Apabila cuba kembali kepada situasi normal, tahun ini dan ada isu lain yang timbul, jadi, nampaknya ia tak boleh dipulihkan.

"Dengan itu, kami memutuskan membawa haluan masing-masing.

"Kami masih ibu bapa kepada anak-anak. Kami tetap menyokong dan mencintai antara satu sama lain sebagai keluarga," katanya.

Afdlin dan Maria bersama tiga cahaya matanya, Mia Sara, Anais dan Ileana Matin. - Foto IG Afdlin Shauki
Afdlin dan Maria bersama tiga cahaya matanya, Mia Sara, Anais dan Ileana Matin. - Foto IG Afdlin Shauki

Selain akan terus menyokong dan mengutamakan tanggungjawab terhadap tiga cahaya mata, Maria berkata, mereka akan terus berganding bahu sebagai satu pasukan kreatif dan dalam membina syarikat bersama.

"Kami bersetuju perpisahan ini tidak perlu menyakitkan ataupun pengakhiran, sebaliknya sesuatu yang membolehkan kami meneruskan kehidupan peribadi, meskipun tidak hidup bersama.

"Saya tahu Afdlin akan terus menyokong saya sebagai sahabat, jadi, saya juga akan menyokong kehidupannya.

"Kami berharap keluarga dan rakan yang tidak mengetahui, janganlah bersedih. Dan terimalah berita ini sebagai suatu perkara biasa yang turut dilalui orang lain.

"Kami berharap privasi keluarga dan anak-anak kami dihormati," katanya.

Afdlin dan Maria mendirikan rumah tangga pada 1997. Hasil perkahwinan, mereka dikurniakan tiga cahaya mata, Mia Sara, Anais dan Ileana Matin.

Berita Harian X