Khamis, 23 Julai 2020 | 6:41pm
Achey dan Fad akan sedekahkan al-Fatihah pada arwah Abam setiap kali bertemu, sebelum berbincang mengenai perancangan kumpulan Bocey. - NSTP/Muhd Asyraf Sawal
Achey dan Fad akan sedekahkan al-Fatihah pada arwah Abam setiap kali bertemu, sebelum berbincang mengenai perancangan kumpulan Bocey. - NSTP/Muhd Asyraf Sawal

Achey selesaikan hutang kerja arwah Abam

SHAH ALAM: Pemergian Allahyarham Abam masih membekas di hati, meskipun sudah hampir enam bulan ahli kumpulan Bocey itu kembali ke negeri abadi.

Ini terbukti apabila pelawak dan penyanyi, Achey tersentak serta terdiam seketika apabila ditanya mengenai perkembangan kumpulannya itu.

Achey atau nama sebenarnya, Mohd Nasir Hamzah berkata, hingga kini, ingatannya pada arwah masih kuat.

"Saya ada melawat kubur arwah selepas mendapat keizinan. Hanya saya seorang sahaja dapat masuk, itu sebab saya tak muat naik video.

"Saya sering berulang alik ke Raub, Pahang, jadi saya selalunya singgah di Tanah Perkuburan Islam Kampung Sungai Pusu untuk melawat kubur arwah. Jujurnya, pemergian arwah meninggalkan kesedihan mendalam buat saya dan Fad.

"Setiap kali saya dan Fad berjumpa, kami akan sedekahkan al-Fatihah dahulu pada arwah, kemudian barulah kami berbincang mengenai perjalanan Bocey.

"Apabila bercerita, pasti mengimbau kenangan bersama arwah. Nama arwah sering di bibir kami. Jadi, tak banyak yang saya minta, terus berdoa untuk arwah," katanya kepada BH Online.

Mengulas perkembangan Bocey, Achey dan Fad kini sedang berusaha untuk mewujudkan saluran YouTube dan Facebook.

"Fad sedang membangunkan saluran YouTube. Dalam masa sama, kami merangka perjalanan dan pengisian dalam saluran berkenaan. Menerusi program yang dirancang, ada bahagian untuk arwah dan disalurkan buat keluarganya.

"Insya-Allah, ada penyokong atau tidak, kami akan meneruskan perjuangan Bocey," katanya.

Selain itu, Achey turut menunaikan janji untuk menyempurnakan kerja arwah yang tergendala secara sukarela dan percuma.

"Ada dua 'review' menerusi laman Instagram yang dilakukan bagi pihak arwah. Ia membabitkan produk kurus yang kurang sesuai untuk saya, memandangkan saya sememangnya kurus. Jadi, saya lakukannya bersama isteri. Alhamdulillah, tontonan agak tinggi.

"Satu lagi membabit produk minuman dan saya dapat maklum balas yang baik hingga peniaga terpaksa menyuruh saya memadamkan entri kerana tidak dapat memenuhi permintaan pelanggan.

"Saya rasa puas dapat membantu dan memberi impak pada peniaga," katanya.

Achey berkata, dia tidak lupa membantu balu Abam, Siti Nurhidayah Mohd Ali yang kini menanggung cahaya mata, Syed Uthman Hamzah Al-Juffrey yang berusia setahun sebulan.

"Saya dan isteri akan berhubung dengan Nurhidayah, setiap minggu. Ada kala saya akan menyertai sesi live yang dilakukan untuk menjadikan perniagaannya mendapat perhatian.

"Sekarang, Nurhidayah berniaga cempedak goreng, durian dan buah-buahan. Saya akan bantu apa yang boleh dibantu dari segi promosi.

Achey, Nabil Ahmad dan Pengurus Besar SugarBomb, Kanumbu Agussalim (tengah) pada majlis pelancaran produk pewangi kereta, Nabil X SugarBomb X Achey di Ruang, Shah Alam, semalam. - NSTP/Muhd Asyraf Sawal
Achey, Nabil Ahmad dan Pengurus Besar SugarBomb, Kanumbu Agussalim (tengah) pada majlis pelancaran produk pewangi kereta, Nabil X SugarBomb X Achey di Ruang, Shah Alam, semalam. - NSTP/Muhd Asyraf Sawal

"Bagaimanapun, saya tidak hanya mengambil berat mengenai isteri dan anak, malah sering menghubungi keluarga arwah seperti ibu serta adiknya, Ali Puteh," katanya ketika ditemui pada majlis pelancaran Nabil X SugarBomb X Achey di Ruang, Shah Alam, di sini, semalam.

Achey bersama Nabil Ahmad bekerjasama dengan SugarBomb mengeluarkan

produk pewangi kereta dan minyak wangi. Selain itu, mereka juga dilantik sebagai duta produk.

Dalam perkembangan lain, Achey akan mengeluarkan single terbaharu berjudul Sembuh.

"Saya rancang mengeluarkan tiga single untuk mencukupkan lagu dalam sebuah album, tahun ini. Jadi, single seterusnya berjudul Sembuh adalah kesinambungan daripada lagu Sakit.

"Insya-Allah, single Sembuh akan diperdengarkan dalam bulan hadapan," katanya.

Selepas muncul dengan single Yang Terindah, Makcik Bawang dan Anak, Achey tampil dengan single Sakit, hasil ciptaannya bersama Shouk Azis pada Disember tahun lalu. Hingga kini, video muzik Sakit berjaya mengutip 22 juta tontonan di YouTube.

Berita Harian X