Jumaat, 17 Mei 2019 | 9:00am
BIARPUN berdepan masalah kesihatan, Ebby Yus tetap melunaskan tanggungjawab menunaikan ibadah puasa. - Foto NSTP
BIARPUN berdepan masalah kesihatan, Ebby Yus tetap melunaskan tanggungjawab menunaikan ibadah puasa. - Foto NSTP

Syukur masih mampu berpuasa - Ebby Yus

SHAH ALAM: Lebih setahun menderita sakit buah pinggang tahap tiga, selain menghidap gastrik kronik, pelakon dan pelawak, Ebby Yus bersyukur, tidak berdepan masalah untuk menjalani ibadah puasa.

Ebby, 55, berkata pada mulanya, dia agak gusar untuk melunaskan Rukun Islam ketiga itu, memandangkan perlu menjamah makanan setiap tiga jam.

“Sakit gastrik kronik ini sudah saya alami sejak beberapa tahun lalu. Sebelum ini, saya tiada masalah untuk berpuasa penuh, cuma tahun ini, saya agak risau kerana perlu menjamah makanan setiap tiga jam.

“Pada hari pertama Ramadan, saya bimbang tidak dapat bertahan, tetapi saya mencuba juga. Alhamdulillah, sampai hari ini saya masih mampu bertahan dan tiada masalah sepanjang berpuasa,” katanya.

Ebby atau nama sebenarnya, Muhammad Yunus Abdul Rashid juga bersyukur, tahap kesihatannya semakin stabil, namun masih perlu menjalani rawatan berkala di Hospital Kuala Lumpur.

“Saya turut mendapatkan rawatan alternatif dan Alhamdulillah, mula menampakkan perubahan. Saya juga semakin bertenaga.

“Sebelum ini, saya tidak larat untuk berdiri lama, apatah lagi jika terpaksa mendaki tangga. Sekarang, saya sudah mampu melakukannya.

“Saya baru membuat pemeriksaan kesihatan pada 2 Mei lalu dan doktor memaklumkan, keadaan buah pinggang saya bertambah baik dan tidak perlu melalui rawatan dialisis,” katanya yang turut mengalami masalah lemah jantung.

Ebby berkata, perkembangan positif itu membuatkan dia berani menerima tawaran berlakon dan terbaru, menjayakan sitkom Jenaka Kampung Kalut (JKK) Raya.

“Diikutkan, sejak enam tahun lalu, saya tidak menerima tawaran berlakon pada bulan puasa. Alhamdulillah, rezeki saya bertambah tahun ini, tetapi saya hanya memilih tawaran yang bersesuaian dengan kudrat.

“Selain JKK Raya, ada beberapa lagi tawaran lakonan yang saya sudah selesaikan, tetapi semuanya membabitkan penggambaran dalam studio.

“Ada juga beberapa tawaran yang memerlukan penggambaran di luar, tetapi sudah tidak sebanyak dahulu,” katanya.

Berita Harian X