Ahad, 27 Mei 2018 | 6:12pm
DUTA TV3, Puteri Aishah di Hotel New World. - Foto Eizairi Shamsudin
DUTA TV3, Puteri Aishah di Hotel New World. - Foto Eizairi Shamsudin

'Saya, Faisal hanya berkawan'

KUALA LUMPUR: Serba tidak kena dan malu-malu jadinya pelakon, Puteri Aishah, saat diajukan pertanyaan sejauh manakah kebenaran kononnya dia dan tokoh korporat terkenal, Datuk SM Faisal SM Nasimuddin menjalin hubungan istimewa.

Walaupun sebelum ini si cantik manis itu pernah menafikan menjalin percintaan dengan usahawan terbabit, namun gosip mengaitkan mereka kembali diperkatakan.

Semuanya berpunca foto dimuat naik Faisal di akaun media sosial yang memaparkan dirinya dan Puteri Aishah.

Mengulangi apa yang pernah dikatakan sebelum ini, pelakon drama Lelaki Itu Pemilik Hatiku itu menegaskan dirinya dan Faisal hanyalah kawan biasa, tanpa ada soal hati dan perasaan.

Malah, dia tidak kisah jika ada mana-mana wanita berhasrat mendekati lelaki tampan berstatus duda itu.

"Seperti pernah saya nyatakan sebelum ini, hubungan kami hanyalah kawan. Status saya sekarang adalah 'single and available'. Saya tahu sebelum ini ramai yang menyangka wujud hubungan istimewa antara saya dan dirinya, sehingga ada yang takut untuk mendekati kami.

"Selepas ini, kalau ada mana-mana wanita yang ingin mendekatinya, silakan... Saya tidak kisah. Kalau ada lelaki yang nak cuba 'mengurat' saya pun, saya 'okay' saja," katanya kepada BH Online.

Menurut finalis pertandingan Dewi Remaja 2014/2015 ini, pengakuannya itu adalah ikhlas dan tiada apa yang perlu disembunyikan.

"Selalunya, kalau betullah seseorang itu sedang bercinta, mungkin dia akan menyembunyikan perkara itu daripada pengetahuan umum. Tetapi, dalam hal ini kami bersikap terbuka. Foto yang dimuat naik itu secara tidak langsung membuktikan tiada apa yang perlu kami sorokkan.

"Saya juga tidak pernah menjadikan dirinya sebagai keutamaan kerana saya layan semua kawan saya sama rata. Jujurnya, dia memang suka menyakat saya, lebih-lebih lagi jika saya terpaksa menjawab pertanyaan media apabila keluar gosip gosip membabitkan kami berdua," cerita anak jati Kuala Lumpur ini.

Sebagai orang baharu dalam industri seni, gadis berusia 24 tahun ini berkata, masih terlalu awal untuknya memberikan komitmen dalam hubungan kerana fokusnya kini lebih terarah kepada kerjaya yang baru hendak bernafas.

"Saya percaya, jodoh dan pertemuan terletak di tangan Tuhan. Kalau sudah jodoh, ia memang tidak ke mana. Cuma buat masa sekarang, saya lebih selesa berkawan dengan semua orang," tegasnya.

Barangkali bagi sesetengah penggiat seni, Ramadan menjadi bulan untuk mereka berehat selepas 11 bulan bekerja. Namun, pelakon bermata bundar ini bagai terkecuali daripada kebiasaan berkenaan.

Sepanjang bulan ini, Puteri Aishah sebaliknya terikat dengan komitmen kerja apabila terbabit dengan penggambaran drama bersiri.

Menariknya, dia terbabit dalam dua drama rantaian yang memerlukannya membawakan watak sebagai gadis bertubuh gempal.

"Untuk drama pertama yang berjudul Terima Diriku Seadanya, saya membawa watak wanita gemuk. Bagi menjayakan watak ini, saya diperlukan memakai kostum khas dan solekan untuk menampakkan dagu berlapis. Ia memang mencabar kerana masa yang lama perlu diambil untuk tujuan solekan.

"Selain itu, watak ini juga membuatkan saya rasa gementar kerana perlu menyelami perasaan dan gaya seorang berbadan gempal. Saya kena tahu bagaimana mereka bercakap dan bernafas.

"Saya ada juga buat rujukan dengan melihat gaya model bertubuh gempal terkenal, Ashley Graham. Iyalah, bimbang jika juga jika saya salah interpretasi dan menimbulkan kemarahan golongan berkenaan," katanya lagi.

Walaupun terpaksa bekerja sepanjang Ramadan, namun bagi Puteri Aishah, ia bagaikan alah bisa tegal biasa.

"Tahun ini bukanlah kali pertama saya bekerja dalam bulan Ramadan. Tahun lalu saya terbabit dalam pembikinan drama bersiri untuk slot Akasia. Jadi saya tiada masalah untuk bekerja pada bulan puasa," katanya.

Berita Harian X