Isnin, 6 March 2023 | 12:57pm
Pegawai badan hak asasi Colombia ketika bertemu dengan polis dan penunjuk perasaan di San Vicente del Caguan, Colombia. - Foto Agensi
Pegawai badan hak asasi Colombia ketika bertemu dengan polis dan penunjuk perasaan di San Vicente del Caguan, Colombia. - Foto Agensi

79 pegawai polis jadi tebusan orang asli

BOGOTA: Sekumpulan pegawai polis dan pekerja ladang minyak yang dijadikan tebusan ketika rusuhan di wilayah Caqueta, selatan Colombia sudah dibebaskan.

Presiden Gustavo Petro, berkata beliau sebelum ini memohon 79 pegawai polis dan sembilan pekerja Emerald Energy itu supaya dilepaskan.

Susulan pembebasan tebusan, Petro menyeru penyiasat untuk mencari mereka yang bertanggungjawab ke atas kematian seorang pegawai polis dan orang awam yang terbunuh semasa insiden itu.

Keganasan meletus pada Khamis lalu selepas penduduk menyekat pekarangan sebuah syarikat cari gali minyak.

Mereka menuntut bantuan untuk membina jalan raya di kawasan berkenaan.

Jumaat lalu, Menteri Dalam Negeri, Alfonso Prada berkata, mereka terbunuh adalah disebabkan tembakan.

Kebanyakan penunjuk perasaan adalah penduduk luar bandar dan orang asli yang mahu Emerald Energy membina infrastruktur jalan baharu di sekitar kawasan San Vicente del Caguan.

Polis berkata, pecahan kumpulan penentang pemberontak Farc yang menolak perjanjian damai 2016 hadir di wilayah itu dan mungkin mencetuskan pergolakan.

Bagaimanapun, usaha Reuters mendapatkan syarikat minyak itu tidak berhasil apabila wakilnya enggan menjawab apabila diminta untuk mendapatkan ulasan.

Bantahan di kawasan berhampiran tenaga dan operasi perlombongan di Colombia adalah perkara biasa kerana masyarakat menuntut syarikat membina infrastruktur termasuk jalan raya dan sekolah. - Agensi

Berita Harian X