Ahad, 22 Januari 2023 | 2:19pm
Jacinda Ardern (kanan) dan Chris Hipkins hadir untuk undian kaukus di Parlimen di Wellington. - Foto AP
Jacinda Ardern (kanan) dan Chris Hipkins hadir untuk undian kaukus di Parlimen di Wellington. - Foto AP

Chris Hipkins sah PM baharu New Zealand, ikrar tumpu isu domestik

WELLINGTON: Parti Buruh New Zealand mengesahkan Chris Hipkins sebagai pemimpin baharu parti itu sekali gus menjadi Perdana Menteri ke-41 New Zealand.

Mesyuarat kaukus parti itu pada Ahad mengundi Chris Hipkins sebagai ketua baharu parti dan menjadi calon tunggal bagi menggantikan Jacinda Ardern yang mengumumkan peletakan jawatannya pada Khamis lalu, lapor Xinhua.

Ahli Parlimen Kelston dan menteri Kabinet Carmel Sepuloni dilantik sebagai timbalan perdana menteri.

Berdasarkan sistem politik New Zealand, parti yang memegang majoriti di Parlimen layak membentuk kerajaan dan memilih ketua parti itu menjadi perdana menteri.

Bercakap pada sidang media selepas mesyuarat kaukus itu, Hipkins berkata beliau akan mengangkat sumpah secara rasmi sebagai perdana menteri pada Rabu ini, diikuti rombakan Kabinet pada minggu seterusnya.

Beliau berikrar untuk menumpukan kepada isu domestik termasuk berkaitan inflasi, harga perumahan dan undang-undang selain mungkin merancang untuk melawat China.

Hipkins menggantikan Ardern yang mengumumkan akan meletakkan jawatan sebagai perdana menteri dan ketua Parti Buruh pada Februari dan tidak akan bertanding semula.

Sementara itu, pilihan raya umum New Zealand 2023 dijadual diadakan pada 14 Oktober, kata Ardern. – BERNAMA

Berita Harian X