Jumaat, 4 November 2022 | 4:30pm
Twitter dalam e-mel berkata, bahawa pejabatnya akan ditutup buat sementara waktu dan semua akses lencana akan digantung. - Foto AFP
Twitter dalam e-mel berkata, bahawa pejabatnya akan ditutup buat sementara waktu dan semua akses lencana akan digantung. - Foto AFP

Twitter mulakan pemberhentian pekerja hari ini

SAN FRANCISCO: Twitter berkata, ia akan mula memberhentikan pekerja hari ini kerana pemilik jutawan baharu, Elon Musk bergerak pantas selepas pengambilalihan besarnya untuk menjadikan platform pemesejan itu kukuh dari segi kewangan.

E-mel seluruh syarikat yang dilihat oleh AFP mengatakan, pekerja Twitter akan menerima berita melalui e-mel pada permulaan perniagaan hari ini, waktu California, mengenai apa nasib mereka.

Ia tidak memberikan angka tetapi Washington Post dan New York Times melaporkan bahawa kira-kira separuh daripada 7,500 pekerja Twitter akan dilepaskan.

"Dalam usaha untuk meletakkan Twitter pada laluan yang sihat, kami akan melalui proses sukar untuk mengurangkan tenaga kerja global kami," kata e-mel itu.

Kakitangan Twitter telah bersiap sedia untuk berita buruk seperti ini sejak Musk menyelesaikan pengambilalihan besarnya bernilai AS$44 bilion (RM208.91 bilion) lewat minggu lalu dan dengan cepat bersiap sedia untuk membubarkan lembaganya dan memecat ketua eksekutif dan pengurus tertingginya.

Kajian semula tempat kerja dan pekerja serta projek lain yang diperintahkan oleh Musk dilaporkan begitu lengkap dan meletihkan sehingga beberapa jurutera tidur di ibu pejabat Twitter pada hujung minggu.

E-mel yang dihantar semalam memberitahu pekerja untuk pulang ke rumah dan tidak melaporkan diri untuk bekerja hari ini.

"Pejabat kami akan ditutup buat sementara waktu dan semua akses lencana akan digantung," kata e-mel itu.

Mereka yang dalam perjalanan ke pejabat hendaklah berpatah balik dan pulang ke rumah.

"E-mel itu mengakui bahawa Twitter sedang melalui 'pengalaman yang sangat mencabar.'

"Kami menyedari bahawa ini akan memberi kesan kepada beberapa individu yang telah membuat sumbangan berharga kepada Twitter, tetapi tindakan ini malangnya perlu untuk memastikan kejayaan syarikat bergerak ke hadapan," tambahnya.

Dibebani dengan pembelian Twitter, yang Musk mengatakan dia terlebih bayar, hartawan itu mencari cara untuk Twitter menjana wang - dan pantas.

Idea terbaharunya ialah mengenakan bayaran AS$8 (RM37.98) sebulan kepada sesiapa sahaja di Twitter yang akan menerima lencana 'disahkan' biru yang memastikan orang ramai bahawa akaun itu adalah sahih.

Laporan berita minggu ini mengatakan Musk mahu mengenakan bayaran AS$20 (RM94.96) sebulan tetapi menghadapi tindak balas, termasuk daripada novel terlaris Stephen King, yang menulis ciapan: "AS$20 sebulan untuk menyimpan cek biru saya?"

Ia diikuti dengan kata-kata kasar.

Musk menjawab di Twitter, seolah-olah tawar-menawar dengan King: "Kita perlu membayar bil, entah bagaimana! Twitter tidak boleh bergantung sepenuhnya pada pengiklan. Bagaimana dengan AS$8?"

Musk berkata, dia mahu meningkatkan pendapatan Twitter daripada AS$5 bilion (RM23.73 bilion) tahun lalu kepada lebih AS$26 bilion (RM123.44 bilion) pada 2028.

Syarikat global terkemuka, termasuk General Mills dan Volkswagen, menangguhkan pengiklanan mereka di Twitter semalam kerana tekanan membina Musk untuk mengubah platformnya menjadi perniagaan yang berjaya. - AFP

Berita Harian X