Rabu, 24 Ogos 2022 | 12:08pm
Picagari dengan jarum dilihat di hadapan logo Moderna yang dipaparkan dalam ilustrasi ini diambil pada 27 November 2021. - Foto REUTERS
Picagari dengan jarum dilihat di hadapan logo Moderna yang dipaparkan dalam ilustrasi ini diambil pada 27 November 2021. - Foto REUTERS

Moderna minta persetujuan FDA untuk suntikan penggalak Omicron BA.4, BA.5

AMERIKA SYARIKAT: Moderna Inc bersedia untuk menghantar dos penggalak COVID-19 yang disesuaikan dengan subvarian BA.4 dan BA.5 Omicron pada bulan depan sekiranya Amerika Syarikat (AS) meluluskannya dengan segera.

Permohonannya dengan Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan (FDA) AS adalah berdasarkan data praklinikal di mana dos bivalen itu mengandungi varian BA.4/BA.5 yang dominan bersama dengan coronavirus asal.

Moderna berkata, percubaan peringkat pertengahan hingga akhir untuk vaksin itu sedang dijalankan.

"Dalam ujian manusia dan praklinikal, dua suntikan penggalak Moderna terhadap subvarian BA.1 serta BA.4 dan BA.5 menunjukkan aktiviti peneutralan yang kuat berbanding penggalak terhadap coronavirus asal," menurut Moderna Inc.

Pengumuman Moderna dibuat sehari selepas Pfizer Inc dan rakan kongsi Jerman BioNTech meminta kebenaran AS untuk vaksin penggalaknya yang dilengkapkan semula untuk menyasarkan subvarian BA.4/BA.5 Omicron.

Permohonan Pfizer adalah untuk kegunaan kecemasan dalam kalangan 12 tahun ke atas, manakala Moderna telah meminta kebenaran untuk digunakan dalam kalangan orang berumur 18 tahun ke atas.

Pfizer berkata, dos itu akan sedia untuk dihantar serta-merta selepas pelepasan peraturan.

Negara-negara termasuk AS, Britain dan ahli Kesatuan Eropah (EU) telah bersiap sedia untuk kempen vaksinasi pada musim luruh untuk melindungi daripada lonjakan masa depan.

FDA Jun lalu meminta pembuat vaksin untuk menyesuaikan suntikan bagi menyasarkan dua subvarian dominan dan berkata ia tidak memerlukan kajian suntikan pada manusia. - REUTERS

Berita Harian X