Rabu, 1 Disember 2021 | 4:03pm
Ketua Pegawai Eksekutif Pfizer, Albert Bourla. - Foto AGENSI
Ketua Pegawai Eksekutif Pfizer, Albert Bourla. - Foto AGENSI

Pfizer mohon kelulusan AS dos penggalak usia 16-17

WASHINGTON: Pfizer semalam mengumumkan bahawa pihaknya sedang memohon kebenaran Amerika Syarikat (AS) untuk dos penggalak digunakan oleh remaja berusia 16 dan 17 tahun, susulan kebimbangan varian Omicron.

Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan (FDA) setakat ini hanya memperuntukkan kebenaran kegunaan kecemasan (EUA) bagi dos penggalak diberikan kepada individu berusia 18 tahun ke atas, enam bulan selepas mereka menerima suntikan vaksin primer Pfizer atau Moderna, manakala selepas dua bulan untuk Johnson & Johnson (J&J).

"Hari ini, kami mengemukakan permohonan kepada FDA AS untuk memperluaskan EUA dos penggalak vaksin COVID-19 kepada individu berusia 16 dan 17 tahun.

"Kami berharap dapat memberi perlindungan sewajarnya kepada seramai mungkin, khususnya tatkala penularan varian baharu," kata Ketua Pegawai Eksekutif Pfizer, Albert Bourla, menerusi Twitter.

Pakar turut mengutarakan kebimbangan terhadap corak mutasi pada varian Omicron yang mungkin mengundang sedikit penyusutan kepada tahap perlindungan menerusi generasi vaksin sedia ada.

Meskipun data dari makmal mampu mengesahkan atau menyanggah jangkaan sedemikian dalam tempoh beberapa minggu, pihak berkuasa kesihatan AS menggesa semua golongan dewasa untuk mendapatkan suntikan dos penggalak masing-masing, bagi memastikan mereka mendapat perlindungan asas daripada risiko jangkitan teruk COVID-19.

Walaupun lebih 200 kes jangkitan Omicron dikesan di pelbagai negara, tiada kes dilaporkan berlaku di AS, yang mana varian Delta mewakili lebih 99 peratus daripada keseluruhan jangkitan.

Berdasarkan pendirian sebelum ini, bukan semua pakar kesihatan bersetuju mengenai keperluan memberikan suntikan dos penggalak kepada individu dewasa yang sihat, memandangkan mereka mempunyai risiko gejala kesihatan daripada COVID-19 yang rendah.

Bagaimanapun, penelitian mendapati lelaki berdepan risiko lebih tinggi untuk mendapat masalah kesihatan seperti miokarditis, selepas diberikan vaksin jenis Pfizer dan Moderna yang menggunakan pendekatan mRNA.

"Jika FDA mengambil keputusan ini, ia seakan suatu taruhan," kata hematologis-onkologis dari Universiti San Francisco, Vinay Prasad, menerusi Twitter, yang mempunyai kepakaran dalam bidang biostatik dan epidemiologi. - AFP

Berita Harian X