Ahad, 17 Oktober 2021 | 10:37am
Aktivis Iklim Sweden, Greta Thunberg. - Foto AFP
Aktivis Iklim Sweden, Greta Thunberg. - Foto AFP

COP26 tidak mungkin membawa 'perubahan besar' - Aktivis

STOCKHOLM: Aktivis Sweden Greta Thunberg semalam menyatakan bahawa persidangan iklim akan datang di Glasgow, yang dianggap sebagai peluang terakhir untuk manusia mengelakkan bencana pemanasan global, tidak mungkin 'membawa kepada perubahan besar'.

Thunberg mengetuai gerakan Fridays For Future telah mengilhamkan protes jalanan besar-besaran di seluruh dunia, menyatakan aktivis perlu terus 'mendorong' untuk perubahan yang sebenarnya.

"Seperti sekarang, COP (Persidangan Perubahan Iklim) ini tidak akan membawa perubahan besar, kita harus terus mendorong," katanya kepada AFP di luar konsert iklim yang dianjurkan di Stockholm.

"Harapan saya, tentu saja, tiba-tiba kita akan menyedari bahawa kita menghadapi krisis dan bertindak selepas itu," tambahnya.

Ribuan orang tabah mengharungi musim sejuk untuk mendengar kira-kira 20 aksi yang dipersembahkan di konsert terbabit.

Thunberg mengejutkan orang ramai dengan menyanyikan dan menari lagu hit penyanyi Britain, Rick Astley pada tahun 1980-an, 'Never'll give you you'.

Mesyuarat COP26 di Scotland, yang diadakan dari 31 Oktober hingga 12 November, akan menjadi persidangan iklim terbesar sejak persidangan penting di Paris pada 2015, dan dilihat sebagai langkah penting dalam menetapkan sasaran pelepasan pencemaran di seluruh dunia untuk memperlambatkan pemanasan global.

Thunberg menyatakan bahawa sidang kemuncak antarabangsa seperti COP26 'berpotensi berubah (perkara) kerana mereka mengumpulkan begitu ramai orang bersama'.

"Jadi, kita mungkin perlu memastikan bahawa kita menggunakan kesempatan itu untuk benar-benar mengubah sesuatu," katanya.

Thunberg menekankan perlunya 'mengalihkan fokus daripada berusaha membuat kelemahan' kepada 'benar-benar menyelamatkan planet ini'.

Perhimpunan di Glasgow akan berusaha meyakinkan negara membangun utama untuk berbuat lebih banyak bagi mengurangkan pelepasan karbon mereka, dan membuat negara kaya untuk menyumbang berbilion lebih banyak bagi membantu negara miskin menyesuaikan diri dengan perubahan iklim.

Bulan lalu, ketua Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Antonio Guterres memberi amaran bahawa kegagalan untuk mengurangkan pelepasan pencemaran global menjadikan dunia menuju ke arah 'bencana' untuk meningkatkan pemanasan 2.7 darjah Celsius.

Angka itu akan menghancurkan sasaran suhu perjanjian iklim Paris, yang menyasarkan untuk pemanasan jauh di bawah 2 darjah Celcius dan lebih baik dihadkan pada suhu 1.5 darjah Celcius di atas tahap praindustri. - AFP

Berita Harian X