Selasa, 14 Mei 2024 | 8:42pm
Polis berkata, serangan itu dilakukan oleh beberapa individu yang tiba dengan dua kenderaan. - Foto AFP
Polis berkata, serangan itu dilakukan oleh beberapa individu yang tiba dengan dua kenderaan. - Foto AFP

Pegawai penjara Perancis terbunuh, banduan melarikan diri

ROUEN: Pasukan polis elit Perancis hari ini memburu lelaki bersenjata yang merempuh sebuah van penjara, membunuh sekurang-kurangnya dua pegawai penjara dan membenarkan banduan yang mereka angkut melarikan diri.

Sumber polis memberitahu AFP, tiga pegawai terbunuh dan dua lagi cedera dalam serangan itu.

Sumber lain yang rapat dengan kes itu, yang juga enggan namanya disiarkan, berkata dua pegawai penjara terbunuh dan tiga cedera.

Insiden itu berlaku lewat pagi di tol lebuh raya raya di Incarville di wilayah Eure di utara Perancis, sumber lain yang rapat dengan kes itu menambah.

Banduan itu sedang diangkut antara bandar Rouen dan Evreux di Normandy.

Sumber polis berkata, beberapa individu, yang tiba dengan dua kenderaan, merempuh van polis dan kemudian melarikan diri.

Seorang daripada mereka cedera, kata sumber polis.

Tidak jelas berapa jumlah penyerang yang ada.

"Semuanya sedang dilakukan untuk mencari pelaku jenayah ini," tulis Presiden Emmanuel Macron di X.

"Kami tidak akan berkompromi," tambahnya sambil menyifatkan serangan itu sebagai "kejutan".

Menteri Kehakiman, Eric Dupond-Moretti mengesahkan serangan terhadap konvoi penjara dan berkata di X beliau segera menuju ke sel krisis di kementeriannya.

"Saya berasa seram dengan pembunuhan beramai-ramai yang berlaku di tol Incarville," kata Alexandre Rassaert, Ketua Majlis wilayah Eure.

"Saya berharap dengan sepenuh hati saya bahawa pasukan komando pembunuh yang melakukan serangan berdarah ini akan ditangkap dengan cepat."

Satu unit pasukan polis khas GIGN telah dihantar untuk menahan suspek.

Trafik dihentikan di lebuh raya A154 di mana kejadian itu berlaku.

Menteri Dalam Negeri, Gerald Darmanin menulis di X bahawa beliau telah mengarahkan pengaktifan rancangan Epervier Perancis, operasi khas yang dilancarkan oleh gendarmerie dalam situasi sedemikian.

"Segala cara sedang digunakan untuk mencari penjenayah ini. Atas arahan saya, beberapa ratus anggota polis dan anggota polis telah digerakkan," katanya.

BFM TV, yang memetik sumber yang rapat dengan siasatan, berkata banduan berusia 30 tahun itu telah disabitkan kesalahan minggu lalu dan dijatuhi hukuman penjara 18 bulan kerana merompak pada 2019.

Ia berkata, dia juga telah didakwa dengan pembunuhan atas pembunuhan 2022 yang dikaitkan dengan pengedaran dadah.

Sumber yang rapat dengan kes itu, bercakap kepada AFP, mengenal pasti banduan itu sebagai Mohamed A dilahirkan pada 1994.

Undang-undang dan ketenteraman adalah isu utama dalam politik Perancis menjelang pilihan raya Eropah bulan depan dan insiden itu mencetuskan reaksi sengit daripada ahli politik, terutamanya sayap kanan.

"Ia adalah kebiadaban sebenar yang melanda Perancis setiap hari," dakwa Jordan Bardella, calon teratas untuk Perhimpunan Nasional (RN) sayap kanan yang mengetuai tinjauan pendapat untuk pilihan raya. - AFP

Berita Harian X