Jumaat, 8 September 2023 | 10:29pm
Seorang wanita memakai abaya di Nantes, Perancis. - Foto AFP
Seorang wanita memakai abaya di Nantes, Perancis. - Foto AFP

Bapa didakwa ugut bunuh pengetua larang anak pakai abaya

CLERMONT-FERRAND: Polis Perancis hari ini, menahan seorang lelaki kerana mengugut pengetua sekolah yang tidak membenarkan anak perempuannya memakai abaya.

Bulan lalu, kerajaan Presiden Emmanuel Macron mengharamkan abaya di sekolah, kerana ia melanggar peraturan sekularisme dalam pendidikan.

Pendakwa Raya, Dominique Puechmaille, berkata lelaki itu ditahan semalam kerana "mengeluarkan ancaman bagi menakut-nakutkan seseorang dengan tugas rasmi".

Semalam, anak perempuan lelaki itu ditahan di pintu masuk sekolah menengah dan diminta menanggalkan abaya.

Apabila enggan, dia dihalang daripada memasuki sekolah, kata polis.

Bapanya kemudian menelefon sekolah dan bercakap terlebih dahulu dengan pengawal dan kemudian dengan penasihat pendidikan.

Dia dituduh mengeluarkan ugutan bunuh yang menyasarkan pengetua sekolah dalam kedua-dua perbualan.

Menteri Pendidikan Perancis Gabriel Attal menyebut ancaman itu "tidak boleh diterima dan tidak boleh diungkapkan."

Pengetua itu kini berada di bawah perlindungan polis, katanya.

Presiden wilayah Auvergne-Rhone-Alpes, Laurent Wauquiez, menambah bahawa kakitangan sekolah menerima ancaman "kematian dan pemenggalan kepala."

Pihak berkuasa terpaksa menunjukkan "ketegasan dan keazaman" dalam menghadapi ancaman sedemikian.

Larangan itu dicabar di hadapan Majlis Negara Perancis, mahkamah pentadbiran tertinggi, oleh sebuah persatuan yang berhujah larangan itu boleh mencetuskan kebencian terhadap orang Islam dan profil kaum.

Mahkamah bagaimanapun, semalam menolak aduan itu. Dalam penghakimannya, mahkamah berkata memakai abaya adalah "mengikut logik ikrar agama".

Tambahnya, keputusan itu berdasarkan undang-undang Perancis, yang tidak membenarkan sesiapa memakai tanda yang boleh dilihat dari mana-mana gabungan agama di sekolah.

Larangan kerajaan itu, katanya, tidak menyebabkan "kemudaratan yang serius atau jelas menyalahi undang-undang terhadap kehidupan peribadi, kebebasan beragama, hak untuk pendidikan, kesejahteraan kanak-kanak atau prinsip tanpa diskriminasi."

Pada hari pertama tahun persekolahan, Isnin lalu, sekolah Perancis menghantar puluhan kanak-kanak perempuan pulang ke rumah kerana enggan menanggalkan abaya mereka.

Hampir 300 pelajar sekolah ingkar larangan pada hari itu, kata Attal.

Kebanyakan bersetuju menukar pakaian tetapi 67 enggan dan dihantar pulang, katanya.

Kira-kira 10 peratus daripada 67 juta penduduk Perancis adalah beragama Islam, menurut anggaran rasmi.

Kebanyakan mereka berasal dari negara-negara Afrika utara Algeria, Maghribi dan Tunisia, yang merupakan tanah jajahan Perancis sehingga separuh kedua abad ke-20. - AFP

Berita Harian X