Jumaat, 2 Jun 2023 | 8:43am
 Foto Yahoo
Foto Yahoo

Industri hiburan bergelut dengan 215 bilion akses laman cetak rompak

CANNES, PERANCIS: Pihak berkuasa anticetak rompak giat membanteras penstriman haram filem dan program TV, tetapi data menunjukkan amalan itu semakin berkembang pesat, mencecah 215 bilion akses ke laman haram tahun lalu.

Angka itu daripada MUSO yang berpangkalan di Britain, yang mendakwa data paling komprehensif mengenai laman web cetak rompak menunjukkan peningkatan 18 peratus antara 2021 dan 2022, meliputi 480,000 filem dan rancangan TV.

"Ia mudah untuk mendapatkan kandungan haram," kata Ketua Pegawai Eksekutif Andy Chatterley.

Walaupun berdepan isu berkenaan, industri hiburan dilihat tidak berputus asa dan mengenal pasti usaha terdahulu sebagai tidak produktif.

Menyasarkan individu dengan denda besar-besaran kerana memuat turun beberapa filem menjadikan mereka kelihatan seperti pembuli korporat, manakala perintah mahkamah untuk menyekat laman web selalunya membuang masa.

Hari ini, mereka memberi tumpuan kepada jerung - "orang ramai membeli kereta mewah daripada hasil laman cetak rompak," kata Stan McCoy dari Motion Picture Association, yang mewakili studio Hollywood.

Alliance for Creativity and Entertainment (ACE) ditubuhkan pada 2017 untuk menyelaraskan usaha anticetak rompak dengan kumpulan industri lain di seluruh dunia. Ia melakukan kerja keras untuk mengesan pengendali besar dan memberi maklumat kepada polis.

Pada 2023, ACE membantu menutup pengendali laman cetak rompak di Sepanyol, Brazil, Jerman, Vietnam, Mesir dan Tunisia, masing-masing dengan jutaan pengguna bulanan.

Organisasi itu menuntut keputusan jelas termasuk hukuman penjara bagi pengendali dan pilihan yang dikurangkan untuk pengguna.

ACE berkata menurut pemerhatian mereka bilangan perkhidmatan langganan haram menurun daripada 1,443 kepada 143 di Amerika Syarikat.

Bagaimanapun hiburan percuma masih mudah dicari.

Seorang wartawan AFP mengambil hanya beberapa minit untuk Google senarai laman penstriman haram dan mengakses episod terbaharu rancangan hit "Succession" dan "White Lotus" tanpa sebarang pendaftaran atau pembayaran.

Ramai lanun kandungan tidak terpengaruh oleh tindakan keras.

Satu faktor mendominasi pada masa ini adalah ledakan pilihan penstriman, dengan kandungan kini tersebar merentasi langganan yang semakin mahal untuk Netflix, Amazon, Hulu, HBO dan banyak lagi.

"Saya membayar untuk satu atau dua, tetapi kini terdapat 50 yang tidak perlu dibayar dan segala-galanya di dunia bernilai lebih praktikal setiap hari, jadi saya kembali kepada cetak rompak," kata pengguna Reddit, Jaydra.

"Orang ramai sentiasa mencari alasan untuk cetak rompak. Dulu tiada pilihan yang mencukupi, kini terlalu banyak," kata McCoy.

Data cetak rompak MUSO menjadi antara kaedah paling tepat untuk syarikat media mengukur filem dan rancangan yang benar-benar popular.

Tahun lalu, pilihan utama ialah "Spiderman: No Way Home" dalam filem dan "House of the Dragon" untuk TV - dan 95 peratus tontonan hari ini datang melalui penstriman haram, bukannya muat turun seperti pada masa lalu.

Memandangkan tindakan menghapuskan cetak rompak adalah tidak realistik, mungkin matlamat paling penting bagi industri ialah memastikan ia tidak menjadi normal. - AFP

Berita Harian X