Sabtu, 1 April 2023 | 7:33am
Seorang penduduk melintasi kawasan bangunan yang musnah akibat serangan peluru berpandu C-300 di bandar Kharkiv, Ukraine. - Foto AFP
Seorang penduduk melintasi kawasan bangunan yang musnah akibat serangan peluru berpandu C-300 di bandar Kharkiv, Ukraine. - Foto AFP

IMF lulus pakej pinjaman Ukraine AS$15.6 bilion

WASHINGTON: Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) meluluskan pakej sokongan AS$15.6 bilion (RM68.8 bilion) kepada Ukraine bagi membantu pemulihan ekonomi negara yang dilanda konflik itu.

Pencerobohan Russia memusnahkan ekonomi Ukraine, menyebabkan aktiviti menguncup sekitar 30 peratus tahun lalu, memusnahkan banyak stok modalnya dan meningkatkan kadar kemiskinan, menurut IMF.

Program Kemudahan Dana Lanjutan 48 bulan diluluskan oleh lembaga dana bernilai kira-kira AS$15.6 bilion. Ia ada sebahagian daripada pakej sokongan keseluruhan bernilai AS$115 bilion (RM507 bilion) terdiri daripada pelepasan hutang, pemberian dan pinjaman oleh institusi pelbagai hala dan dua hala.

Timbalan Pengarah Urusan IMF, Gita Gopinath dalam satu kenyataan berkata program baharu empat tahun itu bertujuan menunjang kestabilan makroekonomi dan kewangan serta melaksanakan pembaharuan struktur kritikal ketika perang berterusan.

Daripada jumlah keseluruhan diluluskan IMF, AS$2.7 bilion (RM11.91 bilion) adalah bantuan segera untuk Ukraine bantuan segera, dengan baki dana akan dikeluarkan dalam tempoh empat tahun akan datang.

Beliau berkata lebih banyak "pembaharuan struktur yang bercita-cita tinggi" untuk menyokong pertumbuhan yang mampan dan pembinaan semula selepas perang, serta memudahkan laluan Ukraine ke penyertaan Kesatuan Eropah (EU).

Program itu juga termasuk jaminan tambahan daripada beberapa ahli IMF sekiranya peperangan aktif berterusan melebihi anggaran semasa pertengahan 2024.

Jika konflik semasa berterusan hingga 2025, ia akan meningkatkan keperluan kewangan Ukraine daripada AS$115 bilion kepada sekitar AS$140 bilion (RM617 bilion), kata IMF. - AFP

Berita Harian X