Rabu, 1 Februari 2023 | 9:54pm
Guru yang menyertai mogok di dataran Saint Peter's, Manchester di Britain memegang sepanduk menuntut skim gaji lebih baik. - Foto AFP
Guru yang menyertai mogok di dataran Saint Peter's, Manchester di Britain memegang sepanduk menuntut skim gaji lebih baik. - Foto AFP

Setengah juta guru, penjawat awam UK sertai 'Walkout Wednesday'

LONDON: Dianggarkan sehingga setengah juta guru, penjawat awam, pemandu kereta api dan pensyarah universiti Britain bergabung untuk mogok hari ini menuntut gaji dan manfaat lebih tinggi, satu tindakan mogok terbesar era ini yang menyebabkan gangguan meluas.

Tindakan mogok beramai-ramai di seluruh negara mengakibatkan sekolah ditutup, selain menghentikan kebanyakan perkhidmatan kereta api dan tentera bersiap sedia untuk membantu pemeriksaan sempadan.

Kira-kira 300,000 guru menyertai tindakan kumpulan terbesar menyertai mogok, menyertai gerakan lebih besar membabitkan 500,000 orang, jumlah tertinggi menyertai mogok sekurang-kurangnya sejak sedekad lalu.

Setiausaha Agung Kesatuan Pendidikan Kebangsaan, Mary Bousted, memberitahu Reuters, guru dalam kesatuannya merasakan mereka tidak mempunyai pilihan selain mogok, kerana penurunan gaji bermakna ramai akan meninggalkan profesion mereka, membuatkan keadaan pekerja yang kekal semakin sukar.

"Dalam tempoh 12 tahun yang lalu terdapat penurunan jangka panjang yang sangat besar dalam gaji mereka," katanya di luar sebuah sekolah di selatan London.

Dengan inflasi mencapai lebih daripada 10 peratus, iaitu paras tertinggi dalam empat dekad, golongan pekerja di Britain kini rasa lebih tertekan.

Britain sebelum ini pernah menyaksikan gelombang mogok dalam beberapa bulan kebelakangan ini merentasi pelbagai sektor, termasuk pekerja kesihatan dan pengangkutan, pekerja gudang Amazon dan kakitangan pos Royal Mail.

Hari ini, Menteri Pendidikan, Gillian Keegan, mengatakan tuntutan untuk kenaikan gaji yang besar hanya akan meningkatkan inflasi.

"Apa yang tidak boleh kita lakukan ialah memberi kenaikan gaji yang mengurangkan inflasi kepada satu bahagian tenaga kerja dan memburukkan inflasi bagi semua orang. Itu bukan perkara yang wajar dari segi ekonomi untuk dilakukan," katanya kepada BBC.

Setakat ini, ekonomi tidak menerima kesan besar daripada tindakan perindustrian dengan kos mogok dalam tempoh lapan bulan hingga Januari, dianggarkan oleh firma perunding Pusat Penyelidikan Ekonomi dan Perniagaan (CEBR) pada kira-kira 1.7 bilion pound (RM 8.92 bilion) atau kira-kira 0.1 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK).

Ia meletakkan anggaran kesan mogok guru pada kira-kira 20 juta paun sehari. Bagaimanapun, mogok itu mungkin memberi kesan politik kepada kerajaan Perdana Menteri, Rishi Sunak.

Parti Konservatifnya tertinggal di belakang parti pembangkang, Parti Buruh dengan kira-kira 25 mata peratusan dalam tinjauan pendapat dan tinjauan menunjukkan orang ramai berpendapat kerajaan mengendalikan mogok dengan teruk.

Guru yang menyertai mogok di dataran Saint Peter's, Manchester di Britain memegang sepanduk menuntut skim gaji lebih baik. - Foto AFP
Guru yang menyertai mogok di dataran Saint Peter's, Manchester di Britain memegang sepanduk menuntut skim gaji lebih baik. - Foto AFP

Turut serta mogok hari ini ialah 100,000 penjawat awam daripada lebih 120 jabatan kerajaan dan puluhan ribu pensyarah universiti serta pekerja kereta api.

Terdapat juga perhimpunan yang dirancang untuk membantah undang-undang baru bagi membendung mogok di beberapa sektor.

Minggu depan, jururawat, kakitangan ambulans, paramedik, pengendali panggilan kecemasan dan pekerja penjagaan kesihatan lain bersedia untuk melakukan lebih banyak pemberhentian kerja manakala anggota bomba pada minggu ini turut menyokong mogok di seluruh negara.

Mereka yang mogok menuntut kenaikan gaji melebihi inflasi untuk menampung bil makanan dan tenaga yang melonjak, menyebabkan mereka tertekan, berada di bawah penilaian kredit yang rendah dan bergelut untuk memenuhi keperluan hidup. - REUTERS

Berita Harian X