Isnin, 26 Disember 2022 | 7:18pm
Menteri Luar Ukraine, Dmytro Kuleba. - Foto AGENSI
Menteri Luar Ukraine, Dmytro Kuleba. - Foto AGENSI

Ukraine gesa penyingkiran Russia daripada Majlis Keselamatan PBB

KYIV: Ukraine semalam menggesa agar Russia dikecualikan daripada Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) sejurus Moscow mendakwa sudah Kyiv menggagalkan serangan dron di wilayahnya.

Kyiv akan membuat tuntutan 10 bulan terhadap serangan Moscow dan sebagai pemimpin pembangkang Russia, Vladimir Putin pula menuduh Barat cuba untuk 'meruntuhkan' negaranya.

Russia semalam berkata, mereka menggagalkan dron Ukraine di lapangan terbang Engels, lebih 600 kilometer (km) dari sempadan Ukraine.

Agensi berita Russia yang memetik kementerian pertahanan, berkata tiga orang terbunuh akibat itu.

Moscow kemudiannya meletakkan tanggungjawab ke atas Ukraine atas serangan ke atas wilayahnya dan Crimea, tetapi kejadian itu menandakan serangan kedua di lapangan terbang Engels bulan ini dan serangan genting di wilayah Russia setakat ini, sejak serangan Februari lalu.

Semalam, Menteri Luar Ukraine, Dmytro Kuleba berkata Kyiv akan menggesa agar Russia dilucutkan keahlian tetapnya dalam Majlis Keselamatan PBB, bersama Amerika Syarikat (AS), United Kingdom, Perancis dan China.

"Esok kami akan menyatakan pendirian kami secara rasmi. Kami mempunyai soalan yang sangat mudah iaitu adakah Russia mempunyai hak untuk kekal sebagai ahli tetap Majlis Keselamatan PBB dan berada di PBB.

"Kami mempunyai jawapan yang meyakinkan dan munasabah iaitu tidak," katanya.

Lima ahli tetap Majlis Keselamatan 15 kerusi berkuasa mempunyai kuasa veto yang boleh menghalang sebarang resolusi.

Semalam, Putin berkata, serangannya di Ukraine bertujuan untuk 'menyatukan rakyat Russia' dan menuduh 'lawan geopolitik negaranya mahu memecah belah Russia, bersejarah'.

Putin menggunakan konsep 'Russia bersejarah' untuk berhujah bahawa rakyat Ukraine dan Russia adalah satu rakyat, menjejaskan kedaulatan Kyiv dan mewajarkan serangannya selama 10 bulan di Ukraine.

"Bahagi dan takluki, itulah yang mereka sentiasa cuba capai dan masih berusaha untuk lakukan.

"Tetapi matlamat kami berbeza, ia adalah untuk menyatukan rakyat Russia," kata Putin dalam satu wawancara televisyen.

Beliau turut mengulangi bahawa Moscow bersedia untuk berunding dan kelihatan tidak terpengaruh apabila ditanya mengenai sistem pertahanan udara baharu yang akan dihantar oleh AS ke Ukraine.

"Sudah tentu kami akan memusnahkannya,100 peratus!" kata Putin merujuk kepada peluru berpandu Patriot yang dijanjikan AS kepada Presiden Ukraine, Volodymyr Zelensky.

Zelensky pada minggu lalu mendapat sokongan yang kukuh daripada Washington semasa lawatan pertama Ukraine sejak konflik bermula, termasuk sistem pertahanan udara paling maju Pentagon. - AFP

Berita Harian X