Ahad, 11 Disember 2022 | 10:24am
Seorang penduduk tempatan kembali ke rumahnya di Odessa, Ukraine, yang musnah dibedil tentera Russia, untuk mencari barangan yang masih boleh digunakan. - Foto REUTERS
Seorang penduduk tempatan kembali ke rumahnya di Odessa, Ukraine, yang musnah dibedil tentera Russia, untuk mencari barangan yang masih boleh digunakan. - Foto REUTERS

Serangan dron Russia musnahkan grid kuasa Odessa

KYIV: Presiden Ukraine, Volodymyr Zelenskiy, mendakwa bekalan kuasa bagi semua semua infrastruktur tidak kritikal di pelabuhan Odesa, Ukraine terputus akibat serangan Russia ke atas dua kemudahan tenaga, menggunakan dron buatan Iran.

Katanya, kerja baik pulih kerosakan itu mungkin mengambil masa beberapa bulan, selain menanggarkan lebih 1.5 juta penduduk di wilayah sekitarnya mengalami gangguan bekalan elektrik, dan menyifatkan keadaan itu amat sukar terutama ketika musim sejuk.

Moscow menyasarkan infrastruktur tenaga Ukraine dengan peluru berpandu dan serangan dron, sejak Oktober lalu.

Pentadbiran wilayah berkata, penduduk yang bergantung sepenuhnya kepada elektrik wajar mempertimbangkan untuk berpindah, selain memaklumkan serangan Russia memusnahkan laluan penghantaran dan peralatan utama pada awal pagi semalam.

"Ramalan awal mendapati, ia akan mengambil lebih banyak masa untuk memulihkan kemudahan tenaga di wilayah Odesa berbanding selepas serangan sebelumnya.

"Ia bukan beberapa hari atau minggu, sebaliknya mungkin dua hingga tiga bulan," katanya menerusi hantaran di Facebook.

Odesa, bandar pelabuhan terbesar di Ukraine, mempunyai lebih sejuta penduduk sebelum serangan Russia pada 24 Februari lalu.

Kyiv mendakwa Russia melancarkan ratusan dron Shahed-136 buatan Iran ke Ukraine dan menyifatkannya sebagai jenayah perang kerana kesan terhadap orang awam, manakala Moscow mendakwa ia sah dari segi ketenteraan.

Zelensky menerusi rakaman video berkata, berlaku kekurangan ketara ke atas jumlah janaan kuasa.

Pejabat pendakwa raya Ukraine turut mengesahkan dua kemudahan kuasa di wilayah Odesa diserang dron Shahed-136.

Angkatan bersenjata Ukraine di Facebook berkata, 10 daripada 15 dron yang dilancarkan ke wilayah selatan Odesa dan Mykolaiv, ditembak jatuh.

Tehran bagaimanapun menafikan membekalkan dron ke Moscow, namun Kyiv dan sekutu Baratnya mendakwa ia adalah pembohongan.

Kementerian Pertahanan Britain semalam, berkata pihaknya percaya sokongan ketenteraan Iran ke atas Russia mungkin meningkat dalam beberapa bulan akan datang, termasuk kemungkinan penghantaran peluru berpandu balistik. - REUTERS

Berita Harian X