Rabu, 7 Disember 2022 | 12:48pm
Botol mengandungi vaksin Pfizer/BioNtech kini ditambah baik bagi melawan COVID-19 varian baharu. - Foto REUTERS
Botol mengandungi vaksin Pfizer/BioNtech kini ditambah baik bagi melawan COVID-19 varian baharu. - Foto REUTERS

EU sokong vaksin baharu Omicron sebagai suntikan pertama

THE HAGUE: Penyelia ubat-ubatan Kesatuan eropah (EU) berkata dua vaksin baharu COVID-19 menyasarkan varian Omicron kini boleh digunakan bagi suntikan pertama dan bukan hanya sebagai dos penggalak.

Agensi Ubat Eropah (EMA) meluluskan vaksin Pfizer/BioNTech dan Moderna itu pada September serta Oktober lalu, masing-masing bagi menentang varian BA.4 dan BA.5, tetapi hanya bagi mereka yang sudah menerima suntikan pertama.

Penyelia berpangkalan di Amsterdam itu berkata satu pasukan bertindak kecemasan kini memutuskan dua vaksin itu, yang kini hanya dibenarkan sebagai suntikan dos penggalak, 'boleh digunakan sebagai suntikan utama'.

Vaksin berkenaan boleh digunakan bagi dewasa dan kanak-kanak dan keselamatannya menyamai vaksin mRNA yang asal.

Keputusan itu dibuat selepas semakan kajian makmal mengenai tindak balas imuniti vaksin bivalen itu, khusus menyasarkan varian baharu, Omicron, selain virus asal COVID-19 yang pertama kali muncul di Wuhan, China pada akhir 2019.

Negara Eropah kini berlumba meluluskan dos vaksin generasi baharu supaya mereka boleh memulakan kempen suntikan doa penggalak dan bagi mereka yang belum menerima suntikan vaksin.

Walaupun 'varian membimbangkan' sebelum ini seperti Alpha dan Delta hampir dihapuskan secara beransur-ansur, Omicron dan sub variannya terus mendominasi sehingga sekarang.

Varian BA.4 dan BA.5 khususnya menyebabkan kemunculan gelombang baharu wabak di Eropah dan Amerika Syarikat (AS) sejak beebrapa bulan kebelakangan ini.

Semua varian Omicron hanya menyebabkan kesan gejala yang ringan dan kurang menjejaskan paru-paru serta salur pernafasan, menyebabkan gejala seperti demam, kelesuan dan hilang deria bau. - AFP

Berita Harian X