Khamis, 24 November 2022 | 8:34pm
Pekerja pos berdiri di barisan piket semasa mogok di luar pejabat pengasingan di Liverpool. - Foto REUTERS
Pekerja pos berdiri di barisan piket semasa mogok di luar pejabat pengasingan di Liverpool. - Foto REUTERS

Kakitangan universiti UK, guru Scotland, pekerja pos mula mogok

LONDON: Pekerja pos, guru dan kakitangan universiti di seluruh Britain melancarkan mogok hari ini untuk menuntut gaji yang lebih baik, dengan amaran bahawa akan ada lebih banyak tindakan perindustrian dan gangguan yang meluas menjelang Krismas.

Lebih 70,000 kakitangan di universiti-universiti Britain, guru-guru di seluruh Scotland dan pekerja pos Royal Mail mogok di tengah-tengah pertikaian yang semakin meningkat ketika pekerja dan perniagaan bergelut dengan krisis kos sara hidup.

Setiausaha Agung Kesatuan Universiti dan Kolej (UCU), Jo Grady, berkata pemberhentian tiga hari yang dirancang adalah 'tindakan mogok terbesar dalam sejarah pendidikan tinggi' berikutan pertikaian mengenai pencen, syarat bekerja dan gaji.

Guru di seluruh Scotland juga memulakan hari pertama mogok dalam hampir empat dekad selepas perbincangan mengenai perjanjian gaji dengan kerajaan Scotland dan COSLA (Konvensyen Pihak Berkuasa Tempatan Scotland) gagal.

Kesatuan sekerja Institut Pendidikan Scotland memanggil ahlinya di 'semua sekolah Scotland' untuk mogok, dengan kelas ditutup kepada murid selepas berbulan-bulan rundingan gagal menghasilkan perjanjian gaji yang memuaskan.

Seorang jurucakap di COSLA berkata, kesatuan itu perlu 'menyedari bahawa ini adalah masa kewangan yang sangat mencabar'.

Pekerja pos Royal Mail di seluruh United Kingdom (UK) juga turun ke barisan piket untuk memulakan tindakan mogok selama dua hari, bertepatan dengan jualan tahunan Black Friday.

Pertikaian gaji yang berlarutan antara syarikat pos dan penghantaran serta Kesatuan Pekerja Komunikasi (CWU) adalah salah satu daripada banyak yang melanda di seluruh negara, termasuk pertikaian gaji dengan pekerja kereta api yang telah mengumumkan mogok yang dirancang selama dua bulan sebelum dan selepas cuti Krismas.

Pemimpin kesatuan rel dijadual bertemu menteri pengangkutan hari ini.

Menteri kanan kerajaan, Michael Gove, berkata perlu ada rundingan yang membuahkan hasil antara majikan dan kesatuan sekerja.

"Fikiran pertama saya adalah untuk mereka yang terjejas oleh tindakan mogok, orang yang sama ada melakukan gangguan kepada Royal Mail atau pengangkutan, mendapati bahawa kehidupan seharian mereka terganggu," katanya kepada BBC TV.

"Apa yang saya mahu lihat ialah orang ramai dapat menjalani kehidupan seharian mereka tanpa gangguan." - REUTERS

Berita Harian X