Selasa, 1 November 2022 | 8:19am
Logo Twitter kelihatan pada bangunan ibu pejabatnya di San Francisco, California, Amerika Syarikat. - Foto AFP
Logo Twitter kelihatan pada bangunan ibu pejabatnya di San Francisco, California, Amerika Syarikat. - Foto AFP

Twitter akan caj AS$20 sebulan ke atas pengguna sah

MOSCOW: Rangkaian sosial Twitter merancang mengenakan bayaran AS$20 (RM94.40) sebulan ke atas pengguna sebagai pengesahan.

Ia adalah sebahagian daripada pelan baik pulih diumumkan Elon Musk, lapor Sputnik semalam, memetik media tempatan.

Pekerja yang terbabit dalam projek itu dimaklumkan kelmarin bahawa mereka perlu melancarkan ciri itu menjelang 7 November ini atau mereka akan kehilangan pekerjaan, lapor Verge.

Musk memuktamadkan perjanjian pemerolehan ke atas Twitter dengan belian bernilai AS$44 bilion (RM208 bilion) pada Jumaat lalu, disusuli ciapan beliau kelmarin menyatakan 'keseluruhan proses pengesahan sedang dirombak'.

Langganan premium pilihan kini berharga AS$4.99 RM23.60) sebulan manakala ciri baharu yang dbakal diperkenalkan, dipanggil Twitter Blue, bernilai AS$19.99 atau RM94.40 sebulan, lapor Verge.

Dalam perkembangan lain, aplikasi media sosial, Instagram, dilaporkan terhenti seketika semalam apabila sebilangan besar pengguna melaporkan akaun mereka dikunci.

Memetik laporan Independent, rata-rata pengguna tidak boleh mengakses akaun dan menerima mesej akaun mereka digantung, difahamkan akibat masalah teknikal yang dialami Instagram.

Isu itu menyebabkan pengguna keliru kerana aplikasi itu memaklumkan mereka melanggar peraturan dan akaun tidak dapat lagi diakses.

Menerusi Twitter, Instagram memaklumkan sedar mengenai isu berkenaan, namun tidak mengulas lanjut mengenai isu penggantungan akaun pengguna, yang difahamkan ia ada kaitan dengan kepincangan (bug).

Pihak Instagram juga tidak memberikan sebarang maklumat sama ada isu itu dapat diselesaikan segera.

"Kami sedar bahawa sesetengah daripada anda menghadapi masalah mengakses akaun Instagram anda. Kami sedang menelitinya dan memohon maaf atas kesulitan ini," kata jurucakap Instagram. - AGENSI

Berita Harian X