Isnin, 24 Oktober 2022 | 12:18pm
RAINER Schaller. - Foto Fail AFP
RAINER Schaller. - Foto Fail AFP

Jutawan Jerman disahkan mangsa pesawat terhempas

LIMON, COSTA RICA: Pihak berkuasa Costa Rica mengesahkan jutawan Jerman, Rainer Schaller dan keluarganya berada dalam sebuah pesawat kecil yang terhempas di Caribbean akibat cuaca buruk.

Dua mayat dikenal pasti individu bawah umur dan seorang dewasa ditemukan pada Sabtu lalu, walaupun identiti mereka masih belum disahkan.

Sumber kementerian keselamatan awam memberitahu AFP, "Schaller, lelaki dewasa, 53 tahun" dan lima orang lain disenaraikan berada dalam pesawat yang terhempas pada Jumaat lalu, di luar pantai wilayah timur Limon.

Akhbar Jerman, Bild melaporkan, Schaller, pengasas rangkaian gimnasium, McFit serta pasangannya dan dua anak mereka, manakala seorang lagi lelaki yang tidak disebutkan namanya adalah penumpang dalam pesawat itu, memetik jurucakap syarikat.

Senarai penumpang rasmi memberikan nama akhir warga Jerman Schikorsky, 44, Kurreck, 40, dan dua individu bawah umur, serta juruterbang Switzerland berusia 66 tahun, nama keluarga Lips.

Beberapa serpihan pesawat dan bagasi ditemukan terapung dalam air meliputi 28 kilometer dari lapangan terbang Limon, kata kementerian keselamatan awam.

Operasi mencari dan menyelamat bermula selepas pesawat yang dalam perjalanan dari Mexico itu terputus hubungan dengan menara kawalan di Limon.

Menteri Keselamatan Awam Jorge Torres berkata, kesannya kelihatan "sangat kuat" tetapi pengawal pantai meneruskan pencariannya. - AFP

Berita Harian X