Ahad, 3 April 2022 | 7:04pm
Gambar menunjukkan sebatang jalan di Kyiv yang dipenuhi jentera tentera Russia yang musnah dalam serangan apabila kawasan berkenaan ditawan kembali oleh tentera Ukraine. - Foto EPA
Gambar menunjukkan sebatang jalan di Kyiv yang dipenuhi jentera tentera Russia yang musnah dalam serangan apabila kawasan berkenaan ditawan kembali oleh tentera Ukraine. - Foto EPA

Mayat bergelimpangan di jalanan, Ukraine rampas Kyiv

BUCHA: Biarpun Ukraine mendakwa berjaya merampas semula semua kawasan di sekitar Kyiv, kira-kira 300 penduduknya terbunuh sepanjang sebulan pencerobohan oleh tentera Russia.

Malah, mayat dapat dilihat bergelimpangan di jalanan selain dikebumikan dalam beberapa kubur secara beramai-ramai.

Pegawai Ukraine berkata, tentera berjaya menguasai semula 30 bandar dan kampung di sekitar Kyiv, sekali gus berhasil mengawal kembali ibu negara buat pertama kali sejak Russia melancarkan serangan.

Di Bucha, bandar berhampiran Irpin kira-kira 37 kilometer dari barat laut ibu negara, mayat dapat dilihat bergelimpangan di atas jalan raya, dengan ada yang ditempatkan dalam kubur besar yang masih belum dikambus.

Selepas lebih lima minggu bertempur, tentera Russia yang mengancam Kyiv berundur dari bahagian utara untuk berkumpul dan berperang di timur Ukraine.

"'Seluruh wilayah Kyiv bebas daripada penceroboh," kata Timbalan Menteri Pertahanan Ukraine, Hanna Malyar, menerusi status di Facebook.

Sementara itu, Presiden Ukraine, Volodymyr Zelensky, menerusi rakaman video, memberi amaran bahawa tentera Russia meletakkan bahan letupan di semua wilayah.

"Mereka menanam periuk api di wilayah, kediaman, peralatan, malah ke atas mayat," katanya tanpa mengemukakan sebarang bukti.

Moscow bagaimanapun menafikan dakwaan menjadikan orang awam sebagai sasaran serta tuduhan jenayah perang.

Perkhidmatan kecemasan Ukraine memaklumkan, sebanyak 1,500 bahan letupan ditemui dalam sehari di sebuah kampung di Dmytrivka. - REUTERS

Berita Harian X