Sabtu, 8 Januari 2022 | 9:33pm
Gambar hiasan menunjukkan COVID-19 varian Omicron, yang menyebabkan kadar jangkitan meningkat 270 peratus sejak ia ditemui akhir November lalu. - Foto AFP
Gambar hiasan menunjukkan COVID-19 varian Omicron, yang menyebabkan kadar jangkitan meningkat 270 peratus sejak ia ditemui akhir November lalu. - Foto AFP

Jangkitan harian COVID-19 global melepasi 2 juta kes

PARIS: Purata dua juta kes COVID-19 direkodkan di seluruh dunia antara 1 Januari lalu hingga semalam, lonjakan dua kali ganda dalam tempoh 10 hari, berdasarkan kiraan AFP hari ini.

Purata 2,106,118 kes harian dilaporkan dalam tempoh seminggu, sejurus melepasi nilai ambang sejuta kes antara 23 hingga 29 Disember lalu.

Jumlah kes global baharu meningkat 270 peratus sejak varian Omicron ditemui di Afrika Selatan, pada akhir November lalu.

Namun, kematian berkaitan COVID-19 berada pada tahap terendah sejak Oktober 2020, dengan purata 6,237 kematian sehari direkodkan antara 1 Januari lalu hingga semalam.

Walaupun kajian awal menunjukkan Omicron menyebabkan gejala penyakit yang kurang teruk, pakar memberi amaran jumlah kes akibat strain itu masih boleh menjejaskan sistem kesihatan.

Negara di seluruh dunia sudah memperkenalkan semula sekatan dan meningkatkan program vaksinasi dalam usaha membendung penularan virus itu.

Eropah, Amerika Syarikat (AS) dan Kanada adalah tumpuan jangkitan coronavirus dunia, di mana dua wilayah itu masing-masing mewakili 49 dan 33 peratus kes COVID-19 global pada minggu lalu.

Kes COVID-19 minggu ini melonjak 47 peratus di Eropah dan 76 peratus di AS dan Kanada berbanding minggu sebelumnya.

Jangkitan COVID-19 juga meningkat 224 peratus di Oceania, 148 peratus di Amerika Latin dan Caribbean, Timur Tengah (116 peratus) dan Asia (145 peratus), dalam tempoh sama.

Jumlah kes baharu dilaporkan di Afrika kekal stabil tetapi berada pada tahap tertinggi di tempat lain, sejak permulaan wabak pada Mac 2020.

Angka itu adalah berdasarkan statistik rasmi dikeluarkan pihak berkuasa kesihatan negara.

Sebilangan besar kes kurang teruk atau tanpa gejala tidak dapat dikesan walaupun saringan dipergiatkan sejak permulaan wabak itu, malah dasar saringan juga berbeza antara negara.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menganggarkan jumlah keseluruhan kes kematian mungkin dua hingga tiga kali lebih tinggi, selepas mengambil kira lebihan korban dikaitkan dengan COVID-19. - AFP

Berita Harian X