Selasa, 21 Disember 2021 | 9:26am
Foto fail AFP
Foto fail AFP

EU benarkan Novavax sebagai vaksin COVID-19 kelima

BRUSSELS: Suruhanjaya Eropah membenarkan vaksin keluaran syarikat Amerika Syarikat (AS), Novavax sebagai dos rasmi kelimanya untuk digunakan di seluruh negara dalam Kesatuan Eropah (EU), selepas Agensi Ubat Eropah (EMA) meluluskan penggunaannya.

Pegawai berharap vaksin itu, yang dibuat daripada teknologi lebih konvensional daripada vaksin yang lain, akan dapat membantu memujuk mereka yang teragak-agak untuk mengambil vaksin.

"Pada masa varian Omicron menular dengan pantas, di mana kita perlu meningkatkan vaksinasi dan pemberian dos penggalak, saya gembira dengan kebenaran vaksin Novavax hari ini," kata Ketua EU, Ursula von der Leyen.

Vaksin Novavax kini sebaris dengan senarai vaksin COVID-19 EU yang lain, iaitu BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca dan Johnson & Johnson.

Dikenali sebagai Nuvaxovid, Novavax menawarkan vaksin berasaskan apa yang dipanggil teknologi sub unit protein yang sudah dicuba dan diuji digunakan selama beberapa dekad untuk vaksinasi penyakit termasuk hepatitis B dan batuk kokol.

Tidak seperti vaksin mRNA yang dihasilkan oleh BioNTech/Pfizer dan Moderna, Nuvaxovid tidak perlu disimpan dalam suhu ultra-rendah, memberikannya kelebihan logistik di kawasan yang sukar diakses.

Von der Leyen, dalam kenyataannya, berkata beliau berharap penambahan terbaharu kepada rangkaian vaksin EU itu akan "memberikan galakan yang kuat kepada semua orang yang belum diberi vaksin atau dos penggalak untuk berbuat demikian."

Pesuruhjaya Kesihatan EU, Stella Kyriakides berkata bahawa Nuvaxovid "menunjukkan hasil yang menyakinkan terhadap COVID-19."

"Vaksinasi dan dos penggalak adalah "pada masa inilebih penting berbanding sebelum ini jika kita ingin membendung gelombang jangkitan dan menentang kemunculan dan penyebaran varian baharu", katanya.

Novavax, firma bioteknologi AS yang berpangkalan Maryland, mendapat kelulusan penggunaan kecemasan untuk vaksinasi di Indonesia dan Filipina, malah Jepun bersetuju untuk membeli 150 juta dos.

Syarikat itu juga sudah membuat permohonan kepada Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan (FDA) AS yang mana menurut mereka proses pengeluaran dan pemeriksaan vaksinnya dibelenggu kelewatan.

Novavax berkata, ia juga telah memfailkan kelulusan di Britain, India, Australia, New Zealand, Kanada, dan dengan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Ketua eksekutif syarikat itu, Stanley Erck, berkata kelulusan suruhanjaya itu akan mempercepatkan penghantaran vaksin kepada EU "ketika masa kritikal yang kami percaya memberi pilihan antara vaksin yang ada ya v akan membawa kepada peningkatan imunisasi."

Vaksin itu boleh membantu menangani halangan utama terhadap vaksinasi global, termasuk cabaran pengedaran global dan keraguan terhadap vaksin", tambah Erck.

EU menandatangani perjanjian pra-pembelian dengan Novavax pada Ogos lalu sebelum kelulusan dan kebenaran dikeluarkan.

Perjanjian itu menyaksikan syarikat AS berkenaan menghantar sehingga 100 juta dos mulai awal tahun depan, dengan pilihan untuk tambahan 100 juta hingga 2023. - AFP

Berita Harian X