Ahad, 16 Mei 2021 | 9:19pm
Pope Francis ketika berucap dari jendela Istana Apostolik pada upacara keagamaan pada Ahad. - Foto AFP
Pope Francis ketika berucap dari jendela Istana Apostolik pada upacara keagamaan pada Ahad. - Foto AFP

Pope memberi amaran 'kematian besar' dalam pertempuran di Asia Barat

VATICAN CITY: Pope Francis hari ini menyatakan bahawa kehilangan nyawa yang tidak bersalah dalam keganasan antara Israel dan Palestin adalah 'mengerikan dan tidak dapat diterima', memberi amaran bahawa konflik terbaru boleh menjadi lebih buruk lagi.

"Pada kebelakangan ini, pertempuran bersenjata yang ganas antara Semenanjung Gaza dan Israel telah mengambil alih, dan berisiko mewujudkan semula lingkaran kematian dan kehancuran," kata Pope selepas upacara keagamaan Regina Caeli pada hari Minggu.

"Ramai orang cedera, dan ramai orang yang tidak bersalah telah meninggal dunia. Di antara mereka ada juga kanak-kanak, dan ini mengerikan dan tidak dapat diterima," kata Pope berusia 84 tahun itu.

"Saya bertanya pada diri sendiri: di mana kebencian dan balas dendam akan membawa? Adakah kita benar-benar berfikir bahawa kita akan membina kedamaian dengan memusnahkan yang lain?" komen Pope Francis, yang ditujukan kepada orang ramai di Dataran Saint Peter di Vatican.

Ia selepas beliau mengadakan upacara perhimpunan khas untuk Myanmar pada pagi ini.

Ketika perhimpunan beramai-ramai, beliau mengulangi seruan untuk mengakhiri pertumpahan darah di negara itu yang digegarkan oleh tindakan keras ke atas orang awam oleh junta tentera, dan menyeru rakyatnya untuk tidak putus asa.

Pope Francis, yang sering membicarakan peristiwa semasa dalam ucapan hari Ahadnya dari jendela Istana Apostolik, juga mendesak untuk kedamaian di Asia Barat.

"Saya menyeru kepada keamanan dan, kepada mereka yang mempunyai tanggungjawab, untuk menghentikan pertempuran bersenjata dan mencari jalan damai, juga dengan bantuan masyarakat antarabangsa," katanya. - AFP

Berita Harian X