Sabtu, 26 Disember 2020 | 9:23pm
George Blake meninggal dunia di Moscow pada usia 98 tahun. - Foto AFP
George Blake meninggal dunia di Moscow pada usia 98 tahun. - Foto AFP

Ejen berkembar perang dingin British, George Blake meninggal dunia di Moscow

MOSCOW: George Blake, yang terkenal terkenal dalam perisik Britain yang mengintip KGB Soviet pada tahun 1950-an sebelum melarikan diri dari penjara, meninggal pada usia 98 tahun, lapor agensi berita Russia hari ini.

"Pegawai perisik legenda George Blake telah meninggal dunia hari ini," kata jurucakap perkhidmatan perisikan asing SVR Russia, Sergei Ivanov kepada agensi berita negara TASS.

"Dia dengan tulus mencintai negara kita dan mengagumi pencapaian rakyat kita semasa Perang Dunia II," tambah Ivanov.

Presiden Russia Vladimir Putin, yang juga bekas ejen KGB, hari ini menyatakan 'takziah mendalam' kepada keluarga dan rakan-rakan Blake.

Dalam mesej yang disiarkan di laman web Kremlin, pemimpin Russia itu berkata sumbangan yang tidak ternilai untuk memastikan keseimbangan strategik dan menjaga keamanan di planet ini".

Bekas anggota pertahanan Belanda semasa Perang Dunia II yang kemudian menjadi ejen perkhidmatan perisik asing Britain MI6, Blake menawarkan khidmatnya kepada Soviet pada tahun 1950-an selepas menyaksikan pengeboman AS terhadap penduduk awam semasa Perang Korea.

Dia memberikan nama ratusan ejen MI6 kepada KGB dan mendedahkan adanya terowong rahsia di Berlin Timur yang digunakan untuk mengintip Soviet.

Pada tahun 1961, Blake ditemui sebagai ejen berkembar dan dijatuhi hukuman 42 tahun penjara di England.

Lima tahun kemudian, dia lari dari penjara menggunakan tangga dengan bantuan tiga rakan sel.

Selepas melarikan diri, Blake diseludup melintasi penjara ke Jerman Timur dan pergi ke Kesatuan Soviet di mana dia tinggal sehingga kematiannya.

Blake mendapat sambutan pahlawan di Moscow dan dianugerahkan pangkat kolonel oleh perkhidmatan perisikan Russia.

Selepas kejatuhan Kesatuan Soviet, negara tempat dia mengabdikan hidupnya, Blake menyatakan bahawa dia tidak pernah menyesali tindakannya.

Blake adalah antara ejen berkembar Inggeris yang terakhir yang direkrut oleh USSR semasa Perang Dingin. - AFP

Berita Harian X