Khamis, 12 November 2020 | 12:33am
Data awal untuk vaksin COVID-19 Russia menunjukkan ia berkesan 92%, kata Dana Pelaburan Langsung Russia (RDIF). - Foto AFP
Data awal untuk vaksin COVID-19 Russia menunjukkan ia berkesan 92%, kata Dana Pelaburan Langsung Russia (RDIF). - Foto AFP

COVID-19: Tahap keberkesanan vaksin Sputnik V Russia 92% dalam ujian awal

MOSCOW: Data awal untuk vaksin COVID-19 Russia menunjukkan ia berkesan 92%, kata dana kekayaan negara itu.

Pengumuman mengenai vaksin Sputnik V muncul beberapa hari selepas syarikat gergasi farmasi Pfizer dan syarikat bioteknologi BioNTech mengeluarkan hasil sementara yang menunjukkan vaksin mereka lebih daripada 90% berkesan untuk mencegah COVID-19.

Percubaan fasa tiga vaksin Sputnik V menilai keberkesanan dalam kalangan lebih 16,000 sukarelawan yang menerima vaksin atau plasebo 21 hari selepas suntikan pertama.

Analisis statistik 20 kes COVID-19 yang disahkan, kes-kes yang terpisah antara individu yang divaksin dan mereka yang menerima plasebo, menunjukkan bahawa vaksin mempunyai kadar keberkesanan 92% selepas dos kedua.

Dana Pelaburan Langsung Russia (RDIF), yang telah menyokong vaksin itu, mengatakan tidak ada kejadian buruk yang tidak dijangka semasa percubaan, dan pemantauan peserta terus dilakukan.

Hasilnya belum dikaji semula.

Kajian fasa ketiga mengenai vaksin, yang dikembangkan oleh Gamaleya Institute, berlangsung di 29 klinik di seluruh Moscow dan akan membabitkan 40,000 sukarelawan secara keseluruhan, dengan satu perempat menerima suntikan plasebo.

Timbalan pengarah Gamaleya Institute, Denis Logunov, berkata: "Hasil interim positif fasa tiga memberi alasan untuk mengharapkan hasil percubaan klinikal Sputnik V yang berjaya.

"Kami akan terus memproses dan menganalisis semua data dan melihat ke masa depan dengan optimis, berharap hasil kerja kami akan membantu menamatkan wabak itu lebih cepat," katanya.

Profesor imunologi dan penyakit berjangkit University of Edinburgh, Eleanor Riley, berkata: "Saya bimbang data ini dikeluarkan susulan pengumuman Pfizer / BioNtech awal minggu ini.

"Data Sputnik hanya berdasarkan kepada 20 kes COVID-19 pada peserta percubaan, dibandingkan dengan lebih dari 90 kes pada percubaan sebelumnya.

"Ini bukan pertandingan.

"Kami memerlukan semua percubaan harus dilakukan dengan standard setinggi mungkin dan sangat penting kriteria yang telah ditetapkan untuk memastikan data percubaan dipatuhi untuk menghindari pengambilan data.

"Apa pun yang kurang dari ini berisiko menyebabkan hilangnya kepercayaan masyarakat terhadap semua vaksin, yang akan menjadi bencana."

Profesor virologi University of Reading, Ian Jones, berkata: "Data Sputnik adalah berita yang lebih baik untuk pembangunan vaksin COVID-19.

"Walaupun berdasarkan lebih sedikit kes daripada data Pfizer baru-baru ini, vaksin tampak efisyen dan, seperti data Pfizer, mengesahkan dan memperluas hasil fasa dua sebelumnya.

"Kami masih perlu mengetahui tempoh masa dan tindak balas serta kecekapan dalam kumpulan usia yang berbeza, tetapi hasilnya baik untuk ujian lain yang sedang berjalan." - AGENSI

Berita Harian X