Ahad, 10 November 2019 | 2:27pm

Jerman sambut ulang tahun keruntuhan Tembok Berlin

BERLIN: Jerman meraikan ulang tahun ke-30 keruntuhan Tembok Berlin yang memisahkan Jerman Barat dan Jerman Timur semalam, dengan Presiden Frank-Walter Steinmeier berterima kasih kepada negara jirannya di Eropah yang memacu revolusi secara aman.

Keruntuhan tembok itu, yang memisahkan Jerman Timur dengan ideologi Komunis dengan Jerman Barat ditadbir secara kapitalis selama hampir tiga dekad dan menjadi simbol kukuh Perang Dingin, diikuti setahun kemudian dengan penyatuan Jerman pada 1990.

“Bersama-sama rakan, kami mengingati peristiwa 30 tahun lalu.

“Tanpa keberanian dan semangat untuk bebas penduduk Poland, Hungary, Republik Czechs dan Slovakia, revolusi aman di Eropah Timur dan penyatuan Jerman tidak akan terjadi,” kata Steinmeier pada majlis di Tembok Peringatan Berlin Bernauer Strasse.

Yang turut hadir, Canselor Angela Merkel dan ketua negara dari Poland, Hungary, Slovakia Republik Czech.

Ketika majlis itu, Steinmeier dan presiden empat negara Eropah itu meletakkan bunga mawar pada celah tembok sisa runtuhan di taman peringatan itu.

Pada Ogos 1989, pengawal sempadan Hungary buat kali pertama membenarkan rakyat Jerman Timur menyeberang secara bebas ke Austria, membuka jalan kepada keruntuhan Tembok Berlin tiga bulan kemudian dan mengakhiri Langsir Besi.

Bagaimanapun, Steinmeier berkata, peristiwa bersejarah itu tidak menandakan berakhirnya sejarah seperti dicatatkan sejarawan Amerika Syarikat.

Pergelutan sistem politik berterusan dan masa depan lebih tidak menentu berbanding sebelum ini, katanya.

“Demokrasi liberal dicabar dan dipersoal,” katanya, menggesa Jerman dan sekutu Eropah terus berjuang bagi keamanan dan kesatuan Eropah. — Agensi

Berita Harian X