Khamis, 14 Disember 2017 | 9:35am
PERDANA Menteri Britain, Theresa May.- Foto AFP
PERDANA Menteri Britain, Theresa May.- Foto AFP

Brexit: PM Britain hadapi tentangan ahli sendiri

LONDON: Perdana Menteri Britain, Theresa May, semalam berhadapan kekalahan di Parlimen menjelang persidangan penting Kesatuan Eropah (EU), selepas anggota partinya sendiri memberontak menuntut dewan itu mempunyai kata pemutus mengenai Brexit.

Sebelas anggota Parlimen Konservatif pimpinan May menyertai wakil rakyat pembangkang untuk memberikan kekalahan pertama kepada kerajaan berhubung Rang (Pengunduran) EU, mencetuskan sorakan gemuruh di Parlimen.

Menteri cuba menutup mulut pengkritik dengan beralah pada saat akhir tetapi bekas Peguam Negara yang mengetuai bantahan, Dominic Grieve, memberi amaran: "Ia sudah terlalu lewat".

Pindaan beliau memerlukan peraturan baru untuk melaksanakan sebarang perjanjian perpisahan dengan Brussels sebelum Britain meninggalkan EU pada Mac 2019.

Ia diluluskan dengan 309 undi berbanding 305, dengan ahli Parlimen Konservatif ke-12 mengundi kedua-duanya.

Kekalahan itu adalah tamparan kepada May pada hari sebelum pemimpin EU berhimpun di Brussels untuk meluluskan syarat perjanjian sementara Brexit yang dibuat minggu lalu selepas beberapa bulan berunding.

Pemimpin pembangkang, Jeremy Corbyn, berkata undian itu memberikan kekalahan memalukan kepada May.

Kerajaan menyatakan ia kecewa, menambah: "Kini, kami perlu menentukan sama ada perubahan seterusnya diperlukan kepada rang untuk memastikan ia memenuhi matlamat pentingnya." - AFP

Berita Harian X