Khamis, 6 Jun 2024 | 9:21pm
Tentera Israel melakukan serangan berterusan ke atas Semenanjung Gaza. - Foto Agensi Anadolu
Tentera Israel melakukan serangan berterusan ke atas Semenanjung Gaza. - Foto Agensi Anadolu

36,654 rakyat Palestin terbunuh di Gaza

DUBAI: Lebih 36,654 rakyat Palestin terbunuh, manakala 83,309 lagi cedera dalam serangan tentera Israel di Gaza sejak 7 Oktober, kata Kementerian Kesihatan Gaza dalam satu kenyataan pada Khamis.

Kira-kira 68 rakyat Palestin terbunuh dan 235 cedera dalam tempoh 24 jam yang lalu, tambah kementerian itu.

Sebelum ini, Presiden Amerika Syarikat, Joe Biden, dilaporkan berkata Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu mungkin tertangguh untuk menamatkan perang di Gaza atas sebab politik.

Biden berkata demikian dalam wawancara majalah Time.

Kenyataan dalam wawancara 28 Mei itu dibuat beberapa hari sebelum Biden memperincikan cadangan gencatan senjata di Gaza, dan ketika perdana menteri Israel itu bergelut dengan perpecahan politik yang mendalam di negara sendiri.

Ditanya sama ada dia fikir Netanyahu memanjangkan perang atas sebab politiknya sendiri, Biden berkata: "Terdapat banyak sebab untuk orang membuat kesimpulan itu."

Biden, yang telah mendesak untuk menamatkan perang hampir lapan bulan, juga berkata "tidak pasti" sama ada tentera Israel telah melakukan jenayah perang di Gaza.

Bulan lalu, pendakwa Mahkamah Jenayah Antarabangsa di The Hague memohon waran tangkap untuk Netanyahu dan ketua pertahanannya, serta tiga pemimpin Hamas, atas dakwaan jenayah perang.

Israel melancarkan serangan udara dan darat di Gaza sejak Oktober lalu berikrar untuk memusnahkan Hamas selepas kumpulan itu menyerang Israel, menyebabkan kira-kira 1,200 orang terbunuh.

Serangan balas Israel menyaksikan lebih 36,000 orang di Gaza maut, menurut pihak berkuasa kesihatan di sana, yang mengatakan beribu-ribu lagi mayat tertimbus di bawah runtuhan. - REUTERS

Berita Harian X