Sabtu, 25 Mei 2024 | 10:29pm
Imej menunjukkan orang ramai menyerang sebuah gereja di Jaranwala, Pakistan, pada 16 Ogos 2023. - Foto AGENSI
Imej menunjukkan orang ramai menyerang sebuah gereja di Jaranwala, Pakistan, pada 16 Ogos 2023. - Foto AGENSI

Komuniti Kristian Pakistan diserang kerana dituduh hina agama

LAHORE: Sekurang-kurangnya lima ahli komuniti Kristian minoriti diselamatkan hari ini selepas penganut Islam menyerang penempatan mereka di timur Pakistan, kata polis dan seorang ketua masyarakat.

Mereka menuduh kumpulan Kristian menghina agama, membaling batu dan bata ke arah polis, kata Ketua Polis Daerah Sargodha, Shariq Kamal.

Katanya, sejumlah besar kontinjen polis mengepung penempatan itu.

Katanya lagi, sekumpulan ramai ditolak dan lima penganut Kristian yang cedera dibawa ke hospital.

Sekurang-kurangnya sebuah rumah dan sebuah kilang kasut kecil dibakar oleh penunjuk perasaan yang berkumpul selepas jiran mendakwa kitab suci umat Islam, Al-Quran dicemari oleh ahli komuniti minoriti, menurut jurucakap polis dan seorang ketua komuniti Kristian, Akmal Bhatti.

"Mereka bertindak membakar sebuah rumah dan membunuh beberapa orang Kristian," katanya.

Video yang disiarkan di media sosial menunjukkan penunjuk perasaan merompak barangan daripada premis yang dibakar.

Dalam rakaman video itu, kelihatan sebilangan lain mencampakkan barang-barang itu dalam timbunan api di jalan.

Bhatti berkata, rakaman video itu diambil dari tempat kejadian.

Namun, setakat ini Reuters tidak dapat mengesahkan gambar secara bebas.

Sementara itu, Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Pakistan yang bebas berkata, masyarakat Kristian 'nyawa penganut Kristian berbahaya besar jika jatuh di tangan kumpulan yang didakwa.

Blasphemy atau kata kufur adalah subjek sensitif di Pakistan yang majoriti Islam konservatif, di mana hanya satu tuduhan boleh membawa kepada hukuman mati di jalanan.

Kumpulan hak asasi manusia berkata, undang-undang penistaan ​​agama yang keras di Pakistan sering disalahgunakan untuk menyelesaikan masalah peribadi.

Walaupun blasphemy boleh dihukum mati di Pakistan, namun tiada siapa yang sudah dihukum bunuh oleh kerajaan berikutan banyak tertuduh dihukum mati oleh kumpulan yang marah.

Orang ramai Islam menyerang komuniti Kristian di timur Pakistan tahun lalu, merosakkan beberapa gereja dan membakar berpuluh-puluh rumah selepas menuduh dua ahlinya mencemarkan Al-Quran. - REUTERS

Berita Harian X