Rabu, 24 April 2024 | 11:04am
Logo Tesla di premis Santa Monica Place di California, Amerika Syarikat (AS). - Foto AFP
Logo Tesla di premis Santa Monica Place di California, Amerika Syarikat (AS). - Foto AFP

Tesla boleh mula jual robot Optimus menjelang akhir 2025 - Musk

BENGALURU: Robot humanoid Tesla masih dibangunkan dalam makmal dan mungkin sedia untuk dijual akhir tahun depan, kata ketua eksekutifnya, Elon Musk, semalam.

Beberapa syarikat mempertaruhkan masa depan dalam pembangunan robot humanoid untuk memenuhi potensi kekurangan tenaga kerja.

Kebanyakannya bagi melakukan tugas berulang yang berbahaya atau membosankan dalam industri seperti logistik, pergudangan, peruncitan serta pembuatan.

Musk memberitahu pelabur bahawa beliau menjangkakan robot Tesla, yang dipanggil Optimus, akan dapat diguna pakai di kilang menjelang akhir tahun ini.

Robot humanoid dibangunkan selama beberapa tahun oleh Honda Jepun dan Boston Dynamics Hyundai Motor.

Tahun ini, syarikat pemula yang disokong oleh Microsoft dan Nvidia, Figure, berkata ia telah menandatangani perkongsian dengan pembuat kereta Jerman BMW untuk menggunakan robot humanoid di kemudahan pembuatan kereta di Amerika Syarikat (AS).

Musk sebelum ini berkata bahawa jualan robot boleh menjadi sebahagian besar daripada perniagaan Tesla berbanding segmen lain, termasuk pembuatan kereta.

"Saya fikir Tesla berada pada kedudukan terbaik berbanding mana-mana pembuat robot humanoid untuk dapat mencapai pengeluaran dari segi jumlah dengan keupayaan yang cekap pada robot itu sendiri," katanya merujuk kepada kebolehan kecerdasan buatan (AI).

Musk mempunyai sejarah gagal memenuhi janji berani kepada Wall Street, di mana pada 2019, beliau memberitahu pelabur bahawa Tesla akan mengendalikan rangkaian kereta tanpa pemandu 'robotaxi' menjelang 2020.

Tesla mengeluarkan generasi pertama robot Optimusnya, yang digelar Bumblebee, pada September 2022.

Tahun ini, syarikat itu menyiarkan video generasi kedua robot bipedal itu melipat baju-T di kemudahan firma itu.

Video Figure yang dikeluarkan pada Februari dari robot 01 menunjukkan ia membuat kopi, manakala Boston Dynamics minggu lalu melancarkan platform elektrik untuk robot humanoid Atlasnya, yang dilihat berpusing, daripada keadaan berbaring kepada berdiri dan berjalan. - REUTERS

Berita Harian X