Sabtu, 20 April 2024 | 11:54am
Kanak-kanak Palestin beratur untuk mengisi air di Rafah, selatan Gaza pada 19 April 2024. - Foto AFP
Kanak-kanak Palestin beratur untuk mengisi air di Rafah, selatan Gaza pada 19 April 2024. - Foto AFP

Mesir dan rakan usaha dapatkan gencatan senjata di Gaza, kata Menteri Luar

JOHANNESBURG: Mesir sedang berusaha mendapatkan satu gencatan senjata di Semenanjung Gaza dengan sokongan Amerika Syarikat (AS) dan Qatar, kata Menteri Luar Mesir, Sameh Shoukry, semalam.

"Kedua-dua Hamas dan Israel perlu menunjukkan kemahuan politik, kebertanggungjawaban untuk mencapai satu gencatan senjata dan melindungi orang awam," lapor Agensi Anadolu yang memetik Shoukry yang memberitahu stesen penyiaran kerajaan SABC di Pretoria selepas perbincangan dua hala dengan rakan sejawatnya dari Afrika Selatan Naledi Pandor.

Mesir, Qatar dan AS sedang merundingkan satu gencatan senjata dan menghentikan serangan Israel di Semenanjung Gaza sejak Oktober lalu.

"Penting untuk meneruskan fokus ke atas kehidupan dan keselamatan rakyat Palestin. Lebih 33,000, orang maut dengan 20,000 daripadanya wanita dan kanak-kanak. Ia sangat dahsyat dan perlu dihentikan. Kami perlu mencapai gencatan senjata dan mengembalikan tawanan," katanya.

Shoukry berkata terdapat keperluan untuk membekalkan bantuan kemanusiaan kepada penduduk Gaza dan perpindahan penduduk secara paksa merupakan satu jenayah perang.

"Kita mesti mendapatkan kembali keselamatan dan keamanan serta ruang lingkup politik untuk mendapatkan hak rakyat Palestin dan mewujudkan sebuah negara untuk mereka dengan Baitulmuqaddis Timur sebagai ibu negaranya," kata Shoukry.

Berita Harian X