Jumaat, 19 April 2024 | 3:58pm
Bendera Israel berkibar di Bukit Zaitun yang menghadap ke pekarangan masjid Al Aqsa dan latar langit bandar di Baitulmaqdis,k hari ini. -AFP
Bendera Israel berkibar di Bukit Zaitun yang menghadap ke pekarangan masjid Al Aqsa dan latar langit bandar di Baitulmaqdis,k hari ini. -AFP

Letupan berlaku di Iran ketika media AS melaporkan serangan Israel

TEHRAN: Media Iran melaporkan satu letupan berlaku di wilayah tengah Isfahan hari ini, ketika media Amerika Syarikat (AS) memetik pegawai berkata Israel melakukan serangan balas terhadap musuh ketatnya.

Susulan itu, sistem pertahanan udara di beberapa bandar Iran diaktifkan, selepas penyiar rasmi negara itu berkata, letupan kedengaran berhampiran bandar Isfahan.

Israel sebelum ini memberi amaran akan menyerang balas selepas Iran melepaskan ratusan peluru berpandu dan dron ke Israel sejak seminggu lalu, sebagai tindakan balas terhadap serangan maut membabitkan bangunan konsular Iran di kedutaannya di Syria.

Bagaimanapun, tiada reaksi daripada pegawai Israel atau Iran terhadap serangan itu dan tahap kerosakan masih tidak jelas.

Sementara itu, agensi berita Tasnim Iran, memetik sumber dipercayai bahawa ia menafikan bahawa Iran diserang dari luar negara.

"Ia bertentangan dengan khabar angin dan dakwaan yang dibuat dalam media asing, tiada laporan mengenai serangan dari luar negara ke atas bandar Isfahan di tengah Iran atau mana-mana bahagian lain di negara itu," menurut laporan itu.

Tiga pegawai Iran memberitahu The New York Times bahawa dron kecil melakukan serangan itu, mungkin dilancarkan dari dalam Iran dan sistem radarnya tidak mengesan pesawat tidak dikenali memasuki ruang udara Iran.

Agensi berita Fars pula melaporkan tiga letupan kedengaran berhampiran Qahjavarestan, berhampiran lapangan terbang Isfahan dan pangkalan udara tentera Shekari ke-8, manakala jurucakap agensi angkasa lepas Iran, Hossein Dalirian, berkata beberapa dron berjaya ditembak jatuh.

Dalirian berkata, tiada laporan mengenai serangan peluru berpandu.

"Laporan menunjukkan tiada kerosakan besar atau letupan besar yang disebabkan oleh kesan ancaman udara," menurut laporan agensi berita rasmi IRNA.

Sementara itu, Pegawai kanan tentera di Isfahan, Brigedier Jeneral Siavash Mihandoost, berkata bunyi kuat yang didengari orang ramai berpunca daripada sistem pertahanan yang menembak sasaran di udara, bukan letupan di atas tanah.

Kemudahan nuklear di Isfahan juga dilaporkan sepenuhnya selamat dan badan pemerhati atom Pertubuhan Bangsa Bangsa Bersatu (PBB) melaporkan tiada kerosakan di tapak nuklear Iran.

Washington pula menerima notis awal mengenai mogok yang dilaporkan Israel, tetapi tidak menyokong operasi itu atau memainkan sebarang peranan dalam pelaksanaannya, media AS memetik pegawai sebagai berkata.

Presiden AS Joe Biden menjanjikan sokongan untuk Israel tetapi juga menggesa untuk berfikir dengan teliti dan strategik sebelum melancarkan tindak balas terhadap Iran yang boleh mencetuskan perang yang lebih luas. -AFP

Berita Harian X