Selasa, 16 April 2024 | 12:44pm
Harga minyak meningkat pada Selasa di tengah-tengah serangan yang memuncak di Asia Barat selepas ketua tentera Israel berkata, negara itu akan bertindak balas terhadap serangan peluru berpandu dan dron Iran. - Foto AGENSI
Harga minyak meningkat pada Selasa di tengah-tengah serangan yang memuncak di Asia Barat selepas ketua tentera Israel berkata, negara itu akan bertindak balas terhadap serangan peluru berpandu dan dron Iran. - Foto AGENSI

Harga minyak meningkat susulan Israel pertimbang serang Iran

BAITULMAQDIS: Harga minyak meningkat pada Selasa di tengah-tengah serangan yang memuncak di Asia Barat selepas ketua tentera Israel berkata, negara itu akan bertindak balas terhadap serangan peluru berpandu dan dron Iran.

Niaga hadapan Brent untuk penghantaran Jun, meningkat 46 sen atau 0.5 peratus kepada AS$90.56 setong menjelang 0005 GMT (8.05 pagi waktu Malaysia).

Niaga hadapan minyak mentah Amerika Syarikat (AS) untuk penghantaran Mei meningkat 43 sen atau 0.5 peratus kepada AS$85.84 setong.

Harga minyak menamatkan sesi pada Isnin lebih rendah selepas serangan hujung minggu Iran ke atas Israel terbukti kurang merosakkan daripada yang dijangkakan, pada mulanya meredakan kebimbangan konflik yang semakin sengit dengan cepat yang boleh menggantikan tong minyak mentah.

Serangan itu, yang disebut Iran sebagai tindak balas ke atas serangan udara ke atas konsulatnya di Damsyik, hanya menyebabkan kerosakan sederhana dengan peluru berpandu ditembak jatuh oleh sistem pertahanan Kubah Besi (Iron Dome) Israel.

Tetapi, Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu pada Isnin memanggil Kabinet perangnya untuk kali kedua dalam tempoh kurang 24 jam bagi menimbang bagaimana untuk bertindak balas terhadap serangan langsung pertama Iran ke atas Israel, kata sumber kerajaan.

Perkara itu menimbulkan kebimbangan pasaran bahawa tindakan balas boleh memberi kesan kepada bekalan minyak.

Iran mengeluarkan lebih tiga juta tong minyak mentah sehari sebagai pengeluar utama dalam Pertubuhan Negara Pengeksport Petroleum (OPEC).

Penanda aras meningkat pada Jumaat dengan menjangkakan serangan balas Iran, dengan harga melonjak ke paras tertinggi sejak Oktober.

Di China, pengimport minyak terbesar dunia, angka keluaran dalam negara kasar rasmi yang akan dikeluarkan pada Selasa dijangka menunjukkan pertumbuhan perlahan kepada 4.6 peratus tahun ke tahun daripada 5.2 peratus dalam tiga bulan sebelumnya.

Ia akan mengekalkan tekanan ke atas pembuat dasar untuk mendedahkan lebih banyak langkah rangsangan ekonomi yang boleh meningkatkan harga minyak. - REUTERS

Berita Harian X