Jumaat, 5 April 2024 | 2:17pm
gambar hiasan.
gambar hiasan.

Lebih sejuta berhimpun beberapa malam terakhir Ramadan di Makkah, Madinah

DUBAI: Lebih sejuta jemaah dari seluruh dunia dan Arab Saudi sendiri berhimpun di Masjidil Haram di Makkah dan Masjid Nabawi di Madinah, untuk beribadah pada malam-malam terakhir di bulan suci Ramadan.

Anggota jemaah melakukan solat umrah, tarawih, dan qiamullail, mencari keberkatan pada penutup bulan suci yang bermula pada hari ke-20 Ramadan, lapor Gulf News.

Kerajaan Arab Saudi, melalui Pihak Berkuasa Am bagi Penjagaan Ehwal Masjidil Haram dan Masjid Nabawi, telah melaksanakan pelan operasi yang luas demi memastikan keselesaan dan kemudahan jemaah.

Pelan ini, yang bermula pada 30 Mac, termasuk penyediaan perkhidmatan menyeluruh dan penggunaan sumber manusia dan teknologi, bagi memudahkan kelancaran solat dan kegiatan ibadah yang lain.

Lebih 4,000 pekerja, diawasi oleh 200 pegawai Arab Saudi, bekerja tanpa jemu untuk menjaga kebersihan masjid, menguruskan lebih 3,516 tandas, 9,155 bekas air zam zam, dan menyediakan lebih 35,000 permaidani baru di ruang solat dan halaman.

Selain itu, 3,000 buah kereta sorong, 2,000 kenderaan elektrik, dan 6,000 penolak kenderaan, telah diselaraskan untuk kegunaan jemaah.

Sebagai sebahagian daripada kegiatan kerohanian, ribuan jemaah telah memulakan iktikaf, berikutan kejayaan pendaftaran dalam talian mereka.

Presidensi Ehwal Agama juga telah mempertingkatkan sesi dan program hafazan Al-Quran, dengan 1,230 pelajar mengambil bahagian di bawah bimbingan 102 guru.

Daya usaha lain bagi memberi tumpuan pada membetulkan bacaan, memanfaatkan 1,300 pengunjung setiap hari. - AGENSI

Berita Harian X