Rabu, 3 April 2024 | 9:59pm
Rahul Gandhi telah pun mengalami dua kekalahan besar menentang Perdana Menteri India, Narendra Modi. - Foto AFP
Rahul Gandhi telah pun mengalami dua kekalahan besar menentang Perdana Menteri India, Narendra Modi. - Foto AFP

Rahul Gandhi memfailkan pencalonan untuk pilihan raya India

NEW DELHI: Beribu-ribu penyokong membanjiri pemimpin pembangkang paling terkemuka India, Rahul Gandhi semasa perarakan kempen hari ini menjelang pencalonan rasminya untuk pilihan raya kebangsaan mulai bulan ini.

Gandhi adalah anak, cucu dan cicit kepada bekas perdana menteri, tetapi telah mengalami dua kekalahan besar terhadap Perdana Menteri, Narendra Modi.

Beliau adalah tokoh utama dalam pakatan pembangkang yang berjuang dalam pilihan raya tahun ini menentang Modi, yang kekal popular secara meluas selepas sedekad berkuasa dan secara meluas dijangka dapat mengekalkan jawatan dengan selesa.

Namun, Gandhi telah diberi sambutan yang meriah di Wayanad, sebuah bandar yang indah di negeri selatan Kerala, dengan orang ramai berkumpul untuk menceriakan ketibaannya.

"Saya tidak menganggap anda sebagai pengundi saya tetapi sebagai keluarga saya," katanya kepada perhimpunan besar dari atas sebuah trak, diapit oleh adik perempuannya Priyanka dan kader dari parti Kongresnya.

Lelaki berusia 53 tahun itu secara rasmi memfailkan pencalonannya untuk bertanding semula Wayanad dengan pejabat pilihan raya tempatan selepas perhimpunan itu.

Gandhi pertama kali dipilih ke kawasan itu pada 2019 tetapi telah hilang kelayakan seketika daripada Parlimen tahun lalu selepas sabitan untuk libel jenayah dalam kes yang difailkan oleh ahli parti Modi.

Beliau dikembalikan semula kelayakan sementara menunggu rayuan Mahkamah Agung tetapi keputusannya untuk mempertandingkan semula kerusi itu telah menyebabkan beberapa pergeseran dalam pakatan pembangkang.

Pencabar utamanya ialah Annie Raja dari Parti Komunis India, seorang ahli blok itu.

Sekutunya telah mengkritik Gandhi kerana tidak memilih untuk bertanding di kerusi lain menentang calon yang telah ditetapkan dari Parti Bharatiya Janata (BJP) yang memerintah di bawah Modi.

"Seluruh negara harus membincangkan ketidaksesuaian ini," kata Ketua Menteri Kerala, Pinarayi Vijayan, ahli parti Raja, kepada pemberita semalam.

Hampir satu bilion rakyat India akan mengundi untuk memilih kerajaan baharu dalam pilihan raya parlimen selama enam minggu bermula 19 April. - AFP

Anak lelaki, cucu dan cicit kepada bekas Perdana Menteri India, Rahul Gandhi adalah bakal pemimpin negara itu ketika pertama kali menyertai politik pada 2004.

Namun, dua dekad selepas itu, ketika India bersedia untuk melancarkan pilihan raya umum maraton bulan ini, pemimpin parti Kongres pembangkang berusia 53 tahun itu telah gagal untuk memenuhi warisan keluarganya.

Kongres yang dahulunya dominan telah layu di bawah pengawasannya, dan beliau telah pun mengalami dua kekalahan besar dalam pilihan raya menentang Perdana Menteri, Narendra Modi.

Beliau kini berdepan beberapa kes jenayah yang didakwa oleh anggota parti pemerintah Modi Parti Bharatiya Janata (BJP), termasuk sabitan fitnah yang menyaksikan beliau hilang kelayakan seketika daripada parlimen tahun lepas.

Prospek pemulihan dalam masa terdekat, penganalisis percaya, adalah suram.

Rahul bergelut untuk mengubah imej sebagai seorang putera raja, manakala kemahiran berpidatonya yang sering hambar dibayangi oleh daya tarikan populis saingannya yang keras dari segi politik, Modi.

"India muda tidak mahu dinasti generasi kelima," kata ahli sejarah, Ramachandra Guha, pengkritik keras Modi, mengenai Rahul selepas partinya dikecam dalam pilihan raya 2019.

Tahun lalu, Rahul berusaha untuk mengubah reputasinya dengan mengemukakan apa yang dikatakannya sebagai dirinya yang sebenar dengan memulakan perjalanan seluruh negara untuk mendengar kebimbangan pengundi.

Rahul yang masih bujang, berhujah media India telah menghabiskan masa dan wang untuk menggambarkannya dengan cara yang hanya tidak benar dan salah dan menegaskan bahawa kebenarannya adalah berbeza.

Namun, sementara perjalanannya menarik perhatian pada peringkat awal, ia didapati gagal.

"Orang ramai masih menganggap Modi lebih boleh dipercayai," kata Rahul Verma, dari Pusat Pemikir Penyelidikan Dasar di New Delhi, kepada AFP bulan lalu.

Tiada kaitan dengan wira kemerdekaan Mahatma Gandhi, Rahul dilahirkan pada 1970 ketika neneknya Indira Gandhi, anak perempuan Perdana Menteri pertama India, Jawaharlal Nehru menjadi Perdana Menteri.

Pada tahun 1991, ketika berusia 20 tahun, bapanya, Rajiv Gandhi telah dibunuh oleh pengebom berani mati Tamil, tujuh tahun selepas Indira ditembak mati oleh pengawal peribadinya.

Rahul, yang ketika itu berada di Universiti Harvard, tercicir dari pengajiannya sebelum lulus dari Kolej Rollins di Florida dan melanjutkan untuk memperoleh ijazah sarjana dari Cambridge.

Selepas berkhidmat sebagai perunding pengurusan di London, beliau kembali ke India untuk menyertai parti Kongres kemudian diterajui oleh ibunya Sonia dan kemudiannya dipilih ke Parlimen.

Walaupun pernah membandingkan kuasa dengan racun, Rahul secara rasmi mengambil alih tampuk pemerintahan parti daripada ibunya pada 2017.

Beliau dikatakan meraba-raba semasa menyampaikan ucapan dalam bahasa Hindi walaupun digelar pappu, atau cerdik, oleh Modi.

Parti Kongres yang mendominasi politik selama beberapa dekad selepas merdeka, berulang kali direndahkan.

Pada pilihan raya umum 2019, Rahul kehilangan kerusi Amethi yang dahulunya selamat di Uttar Pradesh kepada bintang BJP yang semakin meningkat, Smriti Irani.

Beliau menyalahkan kekalahan itu ke atas BJP pimpinan Modi menggunakan seluruh jentera negara India terhadap pembangkang.

Rahul dan parti Kongres adalah sebahagian daripada gabungan pembangkang dua dozen parti yang berusaha untuk menggulingkan BJP dalam pilihan raya enam minggu mulai 19 April.

Penganalisis berkata, tugas Rahul tidak dicemburui kerana kerajaan Modi telah dituduh secara meluas memihak kepadanya.

Rahul disabitkan dengan jenayah fitnah tahun lalu dan hilang kelayakan seketika daripada parlimen selepas aduan oleh seorang anggota parti Modi.

Hukuman penjara dua tahunnya digantung oleh mahkamah tinggi tetapi Rahul berdepan beberapa kes fitnah lain.

Akaun bank Kongres dibekukan oleh jabatan cukai tahun ini, dengan Rahul memberitahu pemberita bulan lalu pilihan raya itu bukan tempat bermain yang seimbang dan India bukan lagi sebuah demokrasi yang berfungsi.

"Kami tiada wang untuk berkempen, kami tidak boleh menyokong calon kami, Keupayaan kita untuk melawan pilihan raya telah rosak," katanya. - AFP

Berita Harian X