Ahad, 31 March 2024 | 1:18pm
Pemandangan dari udara sekitar Tanah Suci Makkah pada musim haji meliputi kawasan Muzdalifah, Arafah, Mina dan Masjidil Haram. - Foto BERNAMA
Pemandangan dari udara sekitar Tanah Suci Makkah pada musim haji meliputi kawasan Muzdalifah, Arafah, Mina dan Masjidil Haram. - Foto BERNAMA

Jemaah diminta menyantuni keberkatan 10 malam terakhir Ramadan di Makkah

MAKKAH: Ketua Hal Ehwal Agama Masjidil Haram dan Masjid Nabawi, Syeikh Dr Abdul Rahman Al-Sudais, menggesa jemaah bekerjasama dengan pihak keselamatan bagi mematuhi arahan dan mengelakkan kesesakan menjelang 10 malam terakhir Ramadan.

Beliau menasihatkan semua jemaah kedua-dua masjid untuk memberi tumpuan kepada ibadah dan mengelakkan gangguan dengan telefon bimbit dan fotografi.

Abdul Rahman mengucapkan tahniah kepada umat Islam sempena kedatangan 10 malam terakhir Ramadan yang penuh keberkatan dan berdoa supaya amalan puasa serta solat malam diterima.

Beliau menekankan kepentingan Lailatul Qadar dengan menyeru semua jemaah untuk merebut peluang malam-malam yang diberkati dan berusaha mencapai ganjaran besar.

Abdul Rahman menekankan kepentingan menghidupkan semula tradisi meraikan 10 hari terakhir Ramadan, penghormatan kepada tempat suci, mengikuti adab dan langkah keselamatan serta bekerjasama dengan pihak berkuasa.

Beliau menggalakkan setiap jemaah untuk mendekatkan diri kepada Allah melalui amal soleh, puasa, solat malam, membaca Al-Quran, sedekah dan adab mulia, mengikut teladan Nabi Muhammad (SAW) yang meningkatkan keinsafan pada 10 hari terakhir ini.

Beliau menasihatkan wanita yang mengunjungi Masjidil Haram, untuk menggunakan tempat solat yang ditetapkan, patuhi etika, berakhlak, mengelakkan bersesak dengan lelaki dan memastikan disiplin anak-anak mereka ketika berada di tempat suci.

Beliau turut merakamkan ucapan tahniah dan doa kepada pemerintah atas penjagaan dan khidmat bakti mereka kepada kedua-dua masjid suci. - AGENSI

Berita Harian X