Jumaat, 29 March 2024 | 8:25am
 Foto AGENSI
Foto AGENSI

Perubahan iklim boleh sebabkan jam kehilangan satu saat - Kajian

ISTANBUL: Satu kajian menunjukkan jam mungkin melangkau satu saat dalam masa terdekat kerana Bumi sedang mengalami perubahan dalam putarannya disebabkan faktor termasuk perubahan iklim dan anjakan geologi.

Menurut kajian diterbitkan dalam jurnal Nature, mungkin terdapat keperluan untuk jam melangkau satu saat, dirujuk sebagai "negative leap second" (saat lompat negatif) sekitar 2029.

Kajian itu memberi amaran perubahan dalam putaran Bumi mungkin memerlukan pelarasan dalam Waktu Universal Selaras (UTC), piawai yang digunakan untuk menetapkan semua zon waktu di seluruh dunia, lebih awal daripada yang dirancang.

Implikasi pelarasan itu melangkaui ketepatan masa kerana ia boleh menimbulkan masalah yang tidak pernah berlaku sebelum ini untuk pemasaan rangkaian sistem komputer.

Putaran Bumi, biasanya 24 jam, kini berubah-ubah, mendorong pelarasan dalam saat lompat untuk menjajarkan masa atom dan astronomi.

Antara 1972 dan 2016, 27 saat lompat telah ditambahkan untuk mengimbangi putaran Bumi yang semakin perlahan. Tetapi kadar perlahan semakin meruncing sehingga putaran Bumi sebenarnya semakin laju.

Walau bagaimanapun, pemerhatian baru-baru ini mencadangkan bahawa ini sedang diimbangi kerana pencairan ais yang cepat di kutub sejak 1990. Ais cair mengalihkan jisim Bumi dari kutub ke pusat yang membonjol, yang memperlahankan putaran

Sebagai tindak balas, penjaga masa merancang semakan untuk melonjakkan piawaian kedua pada tahun 2030-an untuk meminimumkan pelarasan yang kerap dan mengekalkan penyegerakan merentas pelbagai sistem jaga masa.

Faktor geologi dan iklim termasuk pasang surut lautan dan pencairan ais kutub mempengaruhi putaran Bumi, melambatkan keperluan untuk pelarasan saat lompat.

Pencairan ais kutub yang dipercepatkan, akibat daripada perubahan iklim yang disebabkan oleh manusia, mengagihkan semula jisim Bumi dan memperlahankan putarannya.

"Sekiranya pencairan ais kutub tidak dipercepatkan baru-baru ini, masalah ini akan berlaku tiga tahun lebih awal," menurut kajian itu yang dilaporkan Agensi Anadolu.

Fenomena ini "sudah menjejaskan ketepatan masa global," menunjukkan kesan ketara perubahan iklim terhadap dinamik putaran Bumi.

Walaupun terdapat peningkatan putaran semula jadi, pencairan ais menangguhkan keperluan untuk pelarasan lompat saat dari 2026 kepada sekitar 2029.

Kelewatan dalam keperluan untuk pelarasan saat lompat menggariskan hubungan kompleks antara perubahan alam sekitar dan sistem ketepatan masa Bumi.

Penjaga masa menyasarkan untuk menghentikan pelarasan saat lompat secara berperingkat menjelang 2035 untuk menyesuaikan diri dengan perubahan dinamik Bumi dan mengekalkan ketepatan dalam ketepatan masa di tengah-tengah perubahan semula jadi dan yang disebabkan oleh manusia.

Berita Harian X